Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Centerkvinnorna vill uppmärksamma välfärdens hjältar

En majoritet av dem som bär upp välfärden är kvinnor, till exempel undersköterskor och förskolepersonal. Det är dags att uppmärksamma välfärdens hjältar anser Centerkvinnorna.

Annons

Just nu verkar det pågå en politisk kapplöpning om vilka som är beredda att ge mest pengar till välfärden. De här pengarna borde rimligen komma de stora kvinnodominerade yrkesgrupperna till del, som undersköterskor och förskolepersonal. Det är grupper som till största delen utgörs av kvinnor med lägre löner, tunga arbetsuppgifter och begränsade möjligheter till karriär och självbestämmande.

När avtalsrörelsen nu inleds förväntar vi i Centerkvinnorna oss ett gott utfall för dessa yrkesgrupper. Dessutom hoppas vi att självklara saker ska bli verklighet, såsom bättre inflytande över arbetstider och lön för alla arbetade timmar där heltid är norm. Det är dags att utreda nya förslag såsom arbetskläder och slopad karensdag för förskolepersonal. De som arbetar med barn utsätts i högre utsträckning för till exempel förkylningar och influensor än andra yrkesgrupper.

Det är hög tid att gå från ord till handling och lyfta välfärdens hjältar.

Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna, Anna-Karin Zachrisson, avdelningsordförande Järvsö Centerkvinnorna, May- Britt Tönners, Laila Toresson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel