Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Bistra vindar blåser över västvärlden – Trump inskränker de mänskliga rättigheterna

Sverige måste ta ställning för de mänskliga rättigheterna och allas lika rätt och värde innan vår omvärld begår för många snedsteg. Hur tänker vår regering motsätta sig denna inskränkning av människors frihet och jämlikhet? Kommer Socialdemokraterna och Miljöpartiet att axla ansvaret som regeringspartier eller sticka huvudet i sanden?, skriver skribenterna Henrik Estander (L) och Barbro Westerholm (L).

Förenta nationerna antog den 10 december 1948 förklaringen om de mänskliga rättigheterna, en global riktning för frihet och jämlikhet – i syfte att skydda varje individs rättigheter över världen. Alla människors lika rätt och värde ses helt enkelt som en självklarhet, det var i alla fall tanken. Även om deklarationen i sin helhet inte är juridiskt bindande har de 30 artiklar om friheter och rättigheter varit behjälpliga och verkat som en utvecklingslinje genom vilken samtliga medlemsländer avsåg att följa.

I måndags, den 15 juni, kan vi läsa att Trump åter igen inskränker på människors lika rätt och värde. De mänskliga rättigheterna är inte en självklarhet för honom.

Den reglering som inskaffades under Obamas tid som förbjuder diskriminering mot och nekandet av sjukvård för transpersoner har nu ersatts av olika uttryck i den reglering som kom till under Obamas regim. Trump med administration har nu ersatt ”ens inre känsla av kön, som kan vara manlig, kvinnlig, varken eller eller en kombination av manlig och kvinnlig” har bytts ut mot ”manlig eller kvinnlig och som bestäms av biologi”.

I en rapport från 2015 av U.S. Transgender Survey visar studien att en av fyra transpersoner i USA undviker att söka vård pga rädslan för att bli diskriminerade utifrån deras identiteter.

Den regel som träder i kraft under augusti kommer att leda till stora problem för transpersoner och inskränkandet av de mänskliga rättigheterna är åter ett faktum. Givet den reglering som ska tas vid inom två månader riskerar individer i USA att nekas vård som skulle rädda individerna, detta är ett svek mot de mänskliga rättigheterna och medborgarna i USA. Regleringen möjliggör för medmänniskor att nekas behandling av äggstockscancer, inte få hysterektomi vilket innebär att man får operera bort livmodern, som täcks av försäkringsbolaget. Detta är bara ett av många fall som kan komma att inträffa, det är inte rätt.

Sverige måste ta ställning för de mänskliga rättigheterna och allas lika rätt och värde innan vår omvärld begår för många snedsteg. Hur tänker vår regering motsätta sig denna inskränkning av människors frihet och jämlikhet? Kommer Socialdemokraterna och Miljöpartiet att axla ansvaret som regeringspartier eller sticka huvudet i sanden?

Henrik Estander, Liberalerna Ljusdal och Barbro Westerholm, talesperson för HBTQ-frågor och riksdagsledamot (L)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel