Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Befria oss från den traditionella manligheten

En ”modern manlighet” handlar inte om att göra män kvinnliga och kvinnor manliga. Det handlar om att radera ut traditionell manlighet och kvinnlighet, skriver Anders Jansson Gladh.

Manlighet ger oss män privilegier, men till vilket pris? Det har ett högt pris. Vi lever ett kortare liv, vi står för merparten av allt våld mot varandra och mot kvinnor, vi brukar mer droger, vi utnyttjar sällan sjukvården, män har en högre självmordsfrekvens än kvinnor. Det medför dessvärre även att många av våra söner inte bryr sig om skolan.

Dagens kvinnor ska bli behandlade som gelikar och inte som underordnade. Mycket har förbättrats i Sverige vad gäller jämställdhet, men det krävs en attitydförändring hos män och kvinnor. Vi män måste dela med oss av makten i samhället och kvinnorna måste dela med sig av makten i hemmet.

Ett steg för oss män i att utveckla en positivare manlighet är att ta mer ansvar för hemmet. Att ta ut halva föräldraledigheten är en rättighet som vi män måste ta. Vi män kan ta hand om barn och hem lika bra som en kvinna.

Kvinnor etablerar sig inom fler och fler traditionellt manliga yrken. Vi män måste våga arbeta inom traditionellt kvinnliga yrken. Vi män behövs i förskola och skola så att våra barn ser att män och kvinnor kan ha samma arbete och göra samma saker.

Vårdsektorn är ett annat område där det behövs flera män, dels för att få en bättre könsfördelning, men också för att behovet av personal kommer att öka.

En ”modern manlighet” handlar inte om att göra män kvinnliga och kvinnor manliga. Det handlar om att radera ut traditionell manlighet och kvinnlighet. Människor ska ha samma möjligheter att förverkliga sina drömmar – oavsett kön.

Anders Jansson Gladh

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel