Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Bäruppköpares exploatering – ett hot mot allemansrätten

Jag vill uppmana alla svenskar att själva ta tillvara allemansrätten. Att vistas ute i naturen och ta del av det ätbara som finns där. En inskränkning av allemansrätten är att vänta om exploatering och nedskräpning fortsätter på det sätt som nu sker, skriver signaturen Naturälskare.

En mångmiljonindustri har skapats i Hälsingland genom bäruppköpare där flera tusen ton bär passerar verksamheten.

Jo, det kan man väl säga att man märkt! Förbi är den tid när man kunde gå ut i skogen och plocka bär till sin egen sylt. Var det inte det som var tanken med allemansrätten? Nu är allt plockat innan man hunnit ut. Vill man ha lingon får man plocka dem vita.

Att ha bär på sin egen tomt är ingen garanti för att du ska få ha dem kvar. Många är vi som hittat bärplockare på tomten i full färd med att plocka de bär vi tänkt ha till oss själva.

Bilar fullastade med människor från olika delar av världen dammsuger våra skogar på bär. De hoppas på att bli rika, men den enda plånbok som blir tjockare är bäruppköparens. Kan det verkligen vara det som är meningen med allemansrätten? Att bär och svamp exploateras av uppköpare? Var inte tanken med allemansrätten att alla skulle ha möjlighet att plocka bär och svamp till eget bruk? Man undrar också hur plockarna kan hitta till alla skogsvägar och stigar. Är det månne så att bäruppköparen hänvisar dem till platser där de ska plocka och på så sätt "scannar av" bit för bit av vår kommun? Fattiga människor lockas hit i tron att bli rika, men de utnyttjas i exploateringens tjänst. Hur länge ska det få fortgå?

Som de flesta som vistas ute i skogen har märkt lämnar bärplockarna också tydliga spår efter sig. Många av dem använder skogen som soptipp. Man kan följa deras väg eftersom de kastar skräpet efter sig direkt i naturen. Är detta meningen med allemansrätten?

Jag vill uppmana alla svenskar att själva ta tillvara allemansrätten. Att vistas ute i naturen och ta del av det ätbara som finns där. Vad kan vara mer lokalproducerat än att göra sylt av sina egenplockade bär? Ta tillbaka det som var tänkt som en fin rättighet för oss! En inskränkning av allemansrätten är att vänta om exploatering och nedskräpning fortsätter på det sätt som nu sker.

Naturälskare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel