Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Barns behov är universella, så enkelt är det – och så svårt

I Söderhamn lever fortfarande cirka 700 barn i familjer på fattigdomsgränsen. De barnen hamnar utanför så snart något kostar pengar. 2020 närmar sig. Då blir Barnkonventionen lag och i varje beslut blir det nödvändigt att väga in barnperspektivet och ställa frågan ”hur påverkas barnen av beslutet?” skriver BrittMarie Windemo, ordförande i Rädda Barnen Söderhamn.

Barns behov är universella: Kärlek , trygghet, mat och omvårdnad, lek, skola, stöd efter behov, integritet. Med andra ord, möjlighet att utvecklas och växa som den unika person varje barn är.

Så enkelt är det. Och så svårt.

Rädda Barnen kom till för att hjälpa barn i krig. Fortfarande efter 100 år jobbar Rädda Barnen för barn i utsatta situationer, i Söderhamn och runt om i världen, både kortsiktigt med stöd direkt till barn och föräldrar och långsiktigt med påverkansarbete för förändring.

I Söderhamn lever fortfarande cirka 700 barn i familjer på fattigdomsgränsen. De barnen hamnar utanför så snart något kostar pengar. Skolan sliter med att räcka till även för barnens behov av trygghet, integration, föräldrastöd, läxhjälp etc. Tack vare många samarbetspartners, som liksom vi är medvetna om de behov som finns, kan vi ge gratis upplevelser för hela familjen för att skapa gemensamma, fina minnen. Vi kan jobba med läxhjälp, där även föräldrarna är välkomna, med julklappsinsamling och julklappsutdelning och en hel del annat.

2020 närmar sig. Då blir Barnkonventionen lag och i varje beslut blir det nödvändigt att väga in barnperspektivet och ställa frågan ”hur påverkas barnen av beslutet?”

Bara några exempel:

Artikel 28-29 ”Alla barn har rätt till gratis grundskoleutbildning. Undervisningen ska förbereda barnet för livet, utveckla respekt för mänskliga rättigheter och fostra i en anda av förståelse, tolerans och vänskap mellan folken”

Artikel 26-27 ” Varje barn har rätt till en levnadsstandard som är skälig för att trygga barnets utveckling. Föräldrarna har huvudansvaret för detta. Om de inte klarar av det, måste staten se till att det finns stödprogram för att säkerställa detta…”

Artikel 31 ”Alla barn har rätt till lek, vila och fritid”

Artikel 34 ”Alla barn har rätt att skyddas mot alla former av sexuella övergrepp och mot att utnyttjas i prostitution och pornografi”

Artikel 39 ”Ett barn som blivit offer för vanvård, utnyttjande, försummelse, tortyr, väpnade konflikter eller annan omänsklig behandling har rätt till rehabilitering och social återanpassning”.

… och så förstås artikel 3 ”Barnets bästa ska alltid komma i främsta rummet”

… och artikel 12-15 ” Alla barn har rätt att uttrycka sin mening i alla frågor som berör dem…”

I Söderhamn vi har valt att fira 100-årsjubiléet tillsammans med barnen och föräldrarna, och vad är naturligare än att göra det på vår läxhjälp på Verkstäderna, dit alla barn i grundskolan och gymnasiet är välkomna.

Rädda Barnen Söderhamn, BrittMarie Windemo, ordförande

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel