Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Barn beskjuts med gummikulor, tårgas och vattenkanoner

Merparten av politiska partier i vårt land tycks vara i fritt fall när det gäller respekt för människovärdet. Vi vill uppmana alla medborgare att kraftfullt reagera mot politiker i vårt land som väljer att stödja lösningar som innebär att barn beskjuts, skriver Hudik mot Rasism och Hudiksvall-Nordanstigs Asylkommitté.

Hösten 2015 berördes en hel värld av bilden på treåriga Alan som flutit iland på en grekisk strand. I Sverige stod vår statsminister på Medborgarplatsen och inför 15 000 entusiastiska medborgare deklarerad: ”Jag sörjer honom och alla andra barn som dör på flykt och i krig. Jag sörjer med mänskligheten, när detta sker inför våra ögon ... Tanken var aldrig, aldrig, att det europeiska samarbetet skulle vara ett sätt att stänga människor på flykt ute, utan lagliga vägar för att kunna söka asyl ... Mitt Europa tar emot människor som flyr från krig, solidariskt och gemensamt. Mitt Europa bygger inte murar, vi hjälps åt när nöden är stor”.

Idag beskjuts barn med tårgas, vattenkanoner och gummikulor. Överlastade gummibåtar med barnfamiljer som närmar sig Greklands strand motas bort av patrullerande båtar mot en sannolik säker död i havet.

Barnen befinner sig med sina föräldrar vid ”EU:s yttre gräns”. De har tillsammans med 3-4 miljoner andra vistats i omänskliga läger i Turkiet under månader eller år och självklart tar föräldrarna chansen när ett fönster öppnats ut från omöjligheten som flykting i Turkiet. Men politiker i EU och Sverige väljer att inte reagera mot att barn attackeras – istället ropar man att Europas gränser måste skyddas. Morgan Johansson ”Vi ger vårt starka stöd till Grekland att upprätthålla skyddet för Europas yttre gräns” – detta starka stöd ges till den som skjuter mot barn!

Merparten av politiska partier i vårt land tycks vara i fritt fall när det gäller respekt för människovärdet. Ulf Kristersson klär sig i uniformen och i bildtexten står ”stärk gränsen”. Men det är inte en attack från en annan militärmakt – det är människor som flyr för sina liv och har av FN proklamerad rätt att söka i asyl i andra länder! Hur är denna glidning i respekt för människor möjlig på bara enstaka år? Hur kommer det sig att skyddslösa barn inte längre väcker medkänsla?

För att ”skydda Europa” gjorde EU 2016 ett avtal med Turkiet, med 6 miljarder euro köpte EU sig fri från att ge asylrätt till dem som är behov av det. UD skrev nyligen angående Turkiets uppfyllande av avtalet ”efterlevnaden är dock bristande och respekten för de mänskliga rättigheterna har försämrats avsevärt de senaste åren”

Vi vill uppmana alla medborgare att kraftfullt reagera mot politiker i vårt land som väljer att stödja lösningar som innebär att barn beskjuts. Vi vill åter ha ett Sverige som står upp för respekt för mänskliga rättigheter.

Ing-Mari Mårtensson, Margareta Sidenvall, Britt-Marie Thelin, Vina Grundström, Sig-Britt Backman, Stefan Åström, Gunnar Nilsson och Aron Larsson

Hudik mot Rasism och Hudiksvall-Nordanstigs Asylkommitté

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel