Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Avstå från att flyga 2020 – tillsammans kan vi lösa klimatkrisen!

Att avstå från att flyga handlar om mer än de utsläpp man personligen sparar in. En ännu större effekt ligger i hur beslutet påverkar omgivningen. Vi måste ställa om vår livsstil om vi vill ha en framtid på den här planeten, skriver bland annat flera Hudiksvallsbor som skrivit under för organisationen Vi håller oss på jorden.

Allt fler människor världen över får upp ögonen för klimatkrisens allvar. Den framstår inte längre som något som kommer att inträffa någon gång i en avlägsen framtid. Fler och fler inser att den sker här och nu och att även de själva kommer att drabbas. Däremot har många ännu inte insett att det också är de själva - vi alla tillsammans - som utgör lösningen.

Att avstå från att flyga är en av de absolut viktigaste sakerna du som enskild individ kan göra för klimatet. I genomsnitt flyger vi svenskar utomlands en gång per år motsvarande sträckan mellan Stockholm och södra Spanien. Genom en sådan resa släpper vi ut över ett ton växthusgaser, vilket är den mängd vi behöver minska våra utsläpp till totalt på ett helt år om vi ska lyckas begränsa uppvärmningen till en hanterbar nivå.

Det här känner de allra flesta inte till.

Uppskattningsvis har 80 procent av världens befolkning aldrig flugit. Om alla i världen reste på en årlig Thailandssemester skulle de totala utsläppen globalt öka med nära 40 procent, när de enligt IPCC istället måste halveras det kommande årtiondet.

Att avstå från att flyga handlar om mer än de utsläpp man personligen sparar in. En ännu större effekt ligger i hur beslutet påverkar omgivningen. Vetskapen om att andra är beredda att offra sina flygresor är en effektiv väckarklocka som får fler att inse att vi måste ställa om vår livsstil om vi vill ha en framtid på den här planeten.

Självklart behöver vi kraftfulla politiska åtgärder om vi ska lyckas lösa klimatkrisen, men för att uppnå dessa i tid krävs en stark opinion. Genom kampanjen Flygfritt 2020 har vi svenskar en chans att tillsammans göra en stor insats för klimatet. Kampanjen går ut på att du lovar att ta ett flygfritt år nästa år - förutsatt att vi når målet på 100 000 anmälda. Redan i dag finns ett stort internationellt intresse för kampanjen och når vi målet kommer det att få följdeffekter världen över.

Anmäl dig till Flygfritt 2020 redan i dag och sprid kampanjen till din omgivning. Att prata om klimatet kan kännas obekvämt, men om vi ska lyckas lösa klimatkrisen måste vi bli fler som hjälps åt. Det ligger i allas intresse att behålla en beboelig planet och de flesta skulle vara beredda att avstå sitt flygresande om de insåg situationens allvar och betydelsen av vårt eget agerande.

Utgå inte från att din storflygande granne inte bryr sig. Utgå från att hen är en klimatkämpe som bara väntar på att komma igång.

Maja Rosén, ordförande för organisationen Vi håller oss på jorden; Undertecknat av följande Hudiksvallsbor: Frida Ridderstedt, läkare; Johannes Ridderstedt, IT-entreprenör; Henrik Eriksson, gymnasieelev; Annie Berggren Sjöblom, läkare; Erik Hansson, trädbeskärare; Lena Landin, socialarbetare; Ann-Britt Lindmark Lagerwall, läkare.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel