Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Att sluta flyga löser inget – svensk turism behöver bra flygförbindelser

Miljövännerna är lyriska över att minskad inrikes flygning gör att flygbolag lägger ner och flyttar från Sverige, men verkar inte förstå att flygplanen kommer att användas på andra rutter istället. Utsläppen över Sverige minskar, men inte i världen, skriver Göran Axell, hotellägare i Söderhamn.

Miljörörelsen har lyckats göra flyget till den största boven till förändringarna i klimatet trots att flygets andel av CO2 utsläppen är blygsamma 5 % av de totala utsläppen i Sverige. Kampanjerna mot flyget har varit så framgångsrika att de lett till flygskatt och att många i Sverige avstår från att flyga (i vart fall inrikes). Miljöpartiet bromsar ett beslut om utvecklingen av Arlanda och hävdar att utsläppsrätter eller klimatkompensation inte har några effekter. De andra politiska partierna är ovanligt tysta. De flesta i besöksnäringen planerar för fortsatt tillväxt för att de missar att analysera effekterna av redan tagna beslut.

Läs också debattinlägget: Avstå från att flyga 2020 – tillsammans kan vi lösa klimatkrisen!

De förändringar som sker nu är början på en långvarig kris för svensk hotellnäring och svensk turism. En minskning av antal flygförbindelser och kapacitetsneddragningar har redan börjat när bland annat Norwegian lägger ner sina långflygningar från Stockholm och Ryanair flyttar sin bas från Nyköping. Miljövännerna är lyriska, men verkar inte förstå att flygplanen kommer att användas på andra rutter istället. Utsläppen över Sverige minskar, men inte i världen.

Om trenden fortsätter kommer antal utländska turister att börja minska. Till en början kommer detta inte att märkas, men takten kommer att öka. En minskning med bara 10 % innebär att det försvinner 1 miljon gästnätter från hotellen, 10 000 arbetstillfällen försvinner från besöksnäringen och Sverige förlorar cirka 8 miljarder kronor i BNP per år. Om 10 – 15 år kommer antal utländska turister till Sverige att ha minskat med mellan 20 och 30 %. Det finns ingen möjlighet att minskningen kommer att kunna kompenseras med ökad inhemsk turism vilket leder till att hotellen kommer att se stora hål i sin beläggning. Många hotell kommer inte att klara av att betala hyran och en del kommer att gå i konkurs. I detta scenario kommer vi att få återuppleva fastighetskrisen i början av 1990-talet.

Det hjälper inte att hotellen blir världens mest hållbara och helt klimatneutrala om gästerna inte kan ta sig till Sverige för att det inte finns några flygförbindelser. Den mest långsiktigt hållbara lösningen för hotellen är att satsa pengar på att göra flyget hållbart för att säkerställa tillflödet av gäster.

Göran Axell, ägare Best Western Hotell SöderH

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel