Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Att satsa på de som byggt vårt samhälle är just vad som behövs i Bollnäs kommun

Äldre människor är precis som du och jag, olika och vill bli lyssnade på. Dessutom har de ekonomiska möjligheter genom bostadstillägget att efterfråga trygga och moderna lägenheter. Hur och var dessa lägenheter skapas är en fråga om samhällsplanering, skriver kommunledningen i socialnämnden.

Drygt 87% av dagens +80 år i Bollnäs kommun bor i ordinärt boende. Antalet +80 kommer att öka kraftigt fram till 2030 och tillgängligheten i vårt samhälle är avgörande för god livskvalité för dem och deras anhöriga.

Många moderna bostäder behöver skapas där människor kan bo bekvämt oavsett funktionsvariationer. Det innebär att bredband, hiss, bra ljusförhållanden, lite bredare dörrar utan trösklar och lite svängrum i badrummet behöver finnas.

Då kan en väl utbildad hemtjänst och hemsjukvård tillsammans med primärvården säkerställa god livskvalité i egna hemmet länge när behoven uppstår..

Hur och var dessa lägenheter skapas är en fråga om samhällsplanering.

Vi tror på flera mindre bostadslösningar i olika delar av kommunen. För att få en rörlighet på bostadsmarknaden behöver ett samhälle flera olika lösningar ex bostadsrätter, hyresrätter kooperativa lösningar eller andra lösningar som passar in där kanske några familjer går ihop om en gemensam lösning för att trygga en kommande ålderdom vad gäller boende och då anpassat utifrån viss funktionsvariation. Med ökad ålder ökar också sannolikheten att någon i familjen faller ifrån. Då kan olika gemensamma boenden få en stor betydelse för välbefinnande och motverka ensamhet och sjukdom.

Begrepp som seniorboende, trygghetsboende samt särskilt boende diskuteras i olika sammanhang och skillnaden kan enkelt beskrivas så här:

Ordinära boendeformer är seniorboende och trygghetsboende, i det senare ska det finnas gemensam "samordnare" receptionist och gemensamhetsutrymmen. Dessa boenden kan vara i form av hyresrätt, bostadsrätt eller kooperativ hyresrätt och det är du själv som väljer om du vill söka bostaden, det är tillgång och efterfrågan som styr.

Särskilt boende är en kommunal angelägenhet som kräver ett stort vårdbehov, ansökan och ett biståndsbeslut. Planerar och beslutar gör socialnämnden.

Äldre människor är precis som du och jag, olika och vill bli lyssnade på. Dessutom har de ekonomiska möjligheter genom bostadstillägget att efterfråga trygga och moderna lägenheter. En del vill ha gemensamhetsutrymmen för att göra saker tillsammans, andra vill resa och uppleva på så sätt och andra vill umgås med släkt och vänner både på nätet och irl. Få äldre människor vill bo isolerade i omoderna bostäder och hänvisas till institution när isolering och otrygghet gör funktionsvariationerna övermäktiga.

Det handlar om människors möjligheter till vägval.

Kommunledningen i socialnämnden genom Erika Engberg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel