Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Att bekämpa gängkriminalitet är en av våra viktigaste frågor

Öppen droghandel är ett problem i många av landets kommuner, skriver Åsa Lindestam, Patrik Lundqvist och Elin Lundgren, som alla är socialdemokratiska riksdagsledamöter från Gävleborg.

Annons

Droger skapar ett missbruk och i förlängningen tar de våra älskade ifrån oss. Droghandeln göder också kriminalitet och skapar otrygghet för människor.

Tillgången till och missbruket av narkotika är ett stort samhällsproblem. Det skördar liv, splittrar familjer och göder brottsligheten. Droghandeln utgör en stor del av den gängkriminalitet vi ser idag och leder till skjutningar och våldsbrott, i synnerhet i de särskilt utsatta områdena. Ingen stadsdel ska förlamas av kriminalitet och ingen ska bli utsatt av de kriminella gängen.

Narkotika är inte ett problem som är isolerat till de utsatta områdena, det finns i hela landet. Festknarkandet på krogen och hemmafester är en viktig inkomstkälla för de kriminella grupperna, och droghanteringen är en del av gängens rekrytering av unga till en kriminell bana.

Gävleborg har en ledsam historia av att vara illa drabbat av narkotikadödlighet. Fler faller offer här sett till antalet invånare, än i landet i snitt. Unga vuxna är de vi förlorar flest av. För oss är det självklart att den repressiva politiken behöver gå hand i hand med en god vård till personer med missbruksproblematik så att de får en chans att lämna det bakom sig.

Samhället måste slå hårt, inte bara mot brotten, utan också mot brottens orsaker.

Att bekämpa gängkriminalitet och organiserad brottslighet är en av Socialdemokraternas högst prioriterade frågor. Ett brett spektrum av åtgärder krävs: från socialtjänst och skola via ungdomsverksamhet, arbetsmarknadsåtgärder och civilsamhälle till polis, åklagare och kriminalvård. Samhället måste slå hårt, inte bara mot brotten, utan också mot brottens orsaker. Det polisiära och sociala arbetet ska gå hand i hand.

Vi gör stora insatser för att stoppa den organiserade brottsligheten. Vi förstärker polisen med 10 000 polisanställda. En av deras viktigaste uppgifter kommer att vara att bekämpa droghandeln. Vi ger också polisen möjlighet att övervaka med kameror på gator och torg. Minimistraffen för grovt vapenbrott har fördubblats.

Vi ger dessutom Tullverket fler befogenheter att komma åt smugglingen. Och vi förstärker socialtjänstens förutsättningar att fånga upp och ge stöd till barn och unga.

Regeringen presenterar nu ytterligare åtgärder för att skärpa arbetet. Till exempel ska postlagen ändras så att postanställda inte ska kunna utnyttjas till att agera kurirer i drog

Åsa Lindestam, Patrik Lundqvist och Elin Lundgren, socialdemokratiska riksdagsledamöter från Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel