Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Åtgärder utmed riksväg 83 måste starta omgående – utan några ytterligare fördröjningar!

Flera mandatperioder har passerat och än idag har inga investeringar genomförts på rv83. Detta är oacceptabelt och kränkande för hela Gävleborg och det politiska systemet, skriver kommunledningen i Bollnäs kommun, Marie Centerwall, Benny Engberg, Åsa Äng Eriksson och Britt-Marie Rosenqvist.

Det indirekt valda Regionförbundet Gävleborg startade den 1 januari 2007 och 23 februari samma år valdes en regionstyrelse. Redan för mer än tio år sedan, 2008, pågick ett arbete kring upprättande av förslag till länsplan för regional transportinfrastruktur i Gävleborg. I förslaget som de regionala tjänstemännen då arbetade fram var vägåtgärder utmed riksväg 83 lågt prioriterade, vilket resulterade i att näringsliv, kommuner och politiker reagerade kraftfullt.

Detta ledde fram till att förslaget ändrades och regionstyrelsen beslutade- tvärt emot tjänstemännens åsikter - och anslog 66 miljoner kronor till vägåtgärder utmed rv83 i länsplan för regional transportinfrastruktur 2010-2021.

Flera mandatperioder har passerat och än idag har inga investeringar genomförts på rv83. Ständiga ifrågasättanden och förslag på prioriteringar har däremot kantat detta ärende och vid ett tillfälle 2013, gick till och med Länsstyrelsen Gävleborg in och ifrågasatte Trafikverkets ställningstagande, som vid det tillfället handlade om att endast begränsade åtgärder skulle genomföras efter vägsträckan rv83.

Länsstyrelsen Gävleborg ansåg då i ett yttrande att det fanns stora behov av att åtgärda rv83 i syfte att skapa ett trafiksäkert stråk med standard som tillät 100 km/timme, dvs 2+1 väg.

Åren har därefter passerat och den 25 oktober 2018 antog regionfullmäktige, den högsta instansen i Gävleborg, en regional infrastrukturplan för Gävleborg 2018-2029. I den pekas återigen rv83 ut som en av länets mest problematiska sträckor, främst kopplat till trafiksäkerhetsbrister, men också bristande tillgänglighet för oskyddade trafikanter. Då, 2018, när beslutet återigen fattades, var åtgärderna rörande rv83 inplanerade för byggstart 2018 och de bedömdes ha en hög genomförbarhet för produktion 2018-2021.

Nu står vi här, mer än tio år senare, utan några som helst tecken på att en byggstart är att vänta. Trafikverket meddelar i ett pressmeddelande att ett nytt förslag ska tas fram om hur ombyggnationen kan genomföras med de 180 miljonerna som nu finns avsatta.

Detta är oacceptabelt och kränkande för hela Gävleborg och det politiska systemet. Trovärdigheten försvinner och politikernas beslut vare sig beaktas eller genomförs som planerat.

Sätt omgående igång och genomför - åtgärda steg för steg - och del för del. Vi accepterar inte att vänta längre!

Kommunledningen i Bollnäs kommun

Marie Centerwall (S)

Benny Engberg (BP)

Åsa Äng Eriksson (M)

Britt-Marie Rosenqvist (MP)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel