Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Arkitekters och byggherrars "fake views" måste upphöra – bygg snyggt, inte fult!

Prospektbilder på byggnader i vackert soligt väder, glada människor i magiskt ljus, ger en falsk bild av hur det verkligen kommer se ut när ett hus är byggt, Skillnaden på god och dålig arkitektur är att oavsett väder så är den goda arkitekturen alltid vacker, tycker signaturen Skönhet varar längst.

Annons

”Fake view” är en prospektbild på ett nytt hus som ger en missvisande bild av verkligheten. I valfri broschyr om att köpa lägenheter så kommer ni se på glada människor, solsken och byggnader i magiskt ljus. Inte sällan så är det tråkiga byggnader utan någon stil eller skönhet alls. Men prospekten gör att de ser mycket vackrare ut än vad de är. Detta måste visas när man presenterar förslag.

Skillnaden på god och dålig arkitektur är att oavsett väder så är den goda arkitekturen alltid vacker. I Sundsvall lade man ut prospekt på sina nya kvartershus i trä i realistiskt svenskt väder. Där har det ingen betydelse eftersom husen är vackra, arkitekturen är genomtänkt.

Politiker, allmänhet och styrande- pass upp på detta fula spel! Detta förstör våra städer och gör dem slutna, isolerade, ogästvänliga och otrygga. Ett exempel är Gävle centrum, ständigt förstörd och förfulad och på väg att förlora allt liv, småföretagare och handel. Man ser bilder på gator och hus i strålande solsken, de fula modernistiska bänkarna och fula betong- och asymmetriska glas-fasaderna som fullständigt blänker i artificiell sol. Detta är förvanskning.

Varför kommer inte folk till stan och handlar? Det är inte vackert och trivsamt helt enkelt! Varför skall jag åka in till stan när det är lika otrivsamt där som på ett köpcentrum ute i förorten?

Nej, återuppbygg gamla kvartersstaden med klassiska förtecken. Återställ fasaderna till dess forna prakt, använd fina stadslyktor, bänkar och kullersten. Bygg snyggt, inte fult. Då kommer ni få se att folk får upp ögonen och faktiskt känner att det är ”värt” att åka in till orten.

Skönhet varar längst

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel