Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Arbetsförmedlingens generaldirektör och ledning behöver avgå

 
Arbetsförmedlingens neddragningar i Hälsingland
Visa alla artiklar

Det är nog nu! skriver centerpartister i Gävleborgs län. Det borde finnas andra vägar att gå. Arbetsförmedlingens förhastade stängningar försvårar reformer i linje med Januariavtalet.

Arbetsförmedlingen har aviserat att man vill lägga ner massvis av kontor. Gävleborg drabbas väldigt hårt, det ser vi allvarligt på. Det hade varit klokare att göra neddragningar på kontor i exempelvis Stockholm och storstadsregionerna. Där finns en större infrastruktur i form av bemannings- och rekryteringsföretag som kan kliva in och ta ett större ansvar. Så väl förspänt är det inte i alla våra mindre orter. 

Centerpartiet har nu uppmanat regeringen att byta ut generaldirektören. Det är ett krav vi fullt ut ställer oss bakom. Att göra besparingar innebär inte att i första  hand urholka servicen i landet. Det måste finnas många vägar att gå. Myndigheten och styrningen av den är i första hand regeringens ansvar och regeringen borde gjort mer.

Det är Arbetsförmedlingens ledning som själva beslutat att de vill spara pengar på just det här sättet. Det är deras egna val, det är deras eget ansvar

Vår uppfattning är att Arbetsförmedlingen behöver reformeras så att alla kan få bättre och snabbare hjälp genom en bättre matchning mot arbetsgivarnas behov. Liksom att våra företag får hjälp att hitta personer att anställa. Arbetsförmedlingen har genom åren visat sig vara ineffektiv och lyckas inte med sin huvuduppgift – att förmedla jobb. 

När den nu aviseras stängning av 130 kontor hänvisas till att det görs  för att spara pengar. Då är det mycket viktigt att påpeka att den här överilade åtgärden inte är i linje med den reform som Januariavtalet innehåller, utan snarare går emot den. Stängningen av små kontor sparar bara en liten bråkdel av de miljarder som Arbetsförmedlingen måste spara. Samtidigt är lokal närvaro en förutsättning för att omstöpningen av Arbetsförmedlingen ska fungera bra.

Dessa förhastade stängningar försvårar reformerna. Det är Arbetsförmedlingens ledning som själva beslutat att de vill spara pengar på just det här sättet. Det är deras egna val, det är deras eget ansvar. På grund av dessa beslut kräver vi nu att arbetsförmedlingens ledning avgår och att service i hela landet slutar urholkas utan förblir lokal, tillgänglig och närvarande. Det är nog nu!

För Centerpartiet i Gävleborg

John-Erik Jansson, Söderhamn

Marit Rempling, Ockelbo

Carl-Ewert Ohlsson, Sandviken

Carolin Schmidt, Hudiksvall 

Sören Görgård, Ljusdal

Hans Jonsson, Ovanåker

Margaretha Wedin, Gävle

Erik Holmestig, Gävle

Stig Eng, Nordanstig

Bengt-Olov Renöfält, Bollnäs

Hans Larsson, Hofors 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel