Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Är "politiska vildar” nyttiga idioter” - eller vad?

Jag och många med mig frågar oss hur en politiker resonerar när han beslutar sig för att bli politisk vilde. Vi får hoppas att de sitter bekvämt i sina nya politiska roller även om jag inte kan befria mig från att för min del påminns jag bara om Mupparna i tv-serien för ett antal år sedan, skriver Joe Glad.

Partilös eller oberoende är den peson som innehar ett mandat i en direktvald politisk församling men inte tillhör något parti. Politisk vilde används särskilt om personer som lämnat det parti de valts in för men behåller sin plats i den valda församlingen. Begreppet politisk vilde infördes i Sverige redan 1895.

Läs också insändaren: Vildarna i Region Gävleborg – stig åt sidan!

Mitt eget parti Sjukvårdspartiet (SVG) Gävleborg är ett utmärkt exempel för att beskriva fenomenet politisk vilde, som vi drabbades av efter valet 2018. Jag tar händelserna och konsekvenserna därifrån som exempel och lärdom för vad som kan inträffa. Partiets dåvarande ordf. Stig Zättlin innehade förtroendeuppdraget som oppositionsråd, ett uppdrag som han inte skulle anförtros senare av SVG för en ny mandatperiod på grund av att styrelsen förlorat förtroendet för honom och förde fram Henrik Olofsson som ny kandidat till posten. Detta nöjde sig inte Stig Zättlin med utan gick fram med en ”spränglista” ställd mot styrelsens beslutade lista. Han stöddes i den aktionen av nyvalde regionfullmäktigeledamoten Stig Mörtman.

Vid omröstningen led ”spränglistan” ett förödande nederlag och Henrik Olofsson valdes till nytt oppositionsråd. Stig Zättlin beslöt då att stanna kvar i partiet som vilde och Stig Mörtman gjorde likadant. I samband därmed deklarerade Stig Zättlin att han skulle verka som vilde i Sjukvårdspartiets anda. Oklart hur detta skulle gå till när han inte längre tillhörde SVG som medlem. Han drabbades av uteslutning ur partiet och drog Stig Mörtman med sig i fallet. Stig Mörtman för sin del ville inte yttra sig om hur han hade tänkt sig sin politiska agenda och det får man ha förståelse om man betänker att han sedan valet 2018 kom in i Regionfullmäktige Gävleborg på SVG:s lista. Han kom då närmast från Liberalerna och välkomnades kort efter uteslutningen som medlem av Moderaterna där han nu representerar det partiet i Ockelbo Kommunfullmäktige.

Med den förändringstakten i ideologierna lär det inte dröja länga innan herr Mörtman avverkat samtliga politiska partier i Gävleborg. Där sitter nu herrarna Zättlin och Mörtman på Sjukvårdspartiets mandat fram till valet 2022 om de så vill. Vi får hoppas att de sitter bekvämt i sina nya politiska roller även om jag inte kan befria mig från att för min del påminns jag bara om Mupparna i tv-serien för ett antal år sedan.

Jag och många med mig frågar oss hur en politiker resonerar när han beslutar sig för att bli politisk vilde. I Region Gävleborg finns dessutom inte det ekonomiska motivet som i Sveriges Riksdag som utnyttjas flitigt i samma situation som beskrivits i mitt debattinlägg.

En annan ifrågasättande kategori är väljarna som röstat in Zättlin och Mörtman. Hur har de reagerat? Det bisarra ligger avslutningsvis i att politiska vildar kan mycket väl bli vågmästare i Region Gävleborg.

Joe Glad

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel