Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Är festen ikväll så viktig att du är beredd att riskera människoliv för den?

 
Coronaviruset
Visa alla artiklar

Världen har i stort stängts ned eftersom världens främsta läkare och forskare har bett oss att hålla oss undan sociala sammanhang. Anledningen till detta är att vi har en pandemi som sprids som en löpeld. Trots detta så ser jag överallt människor på sociala medier som samlas i stora grupper för att antingen fira tillsammans eller festa med polare, skriver Jonas Kolsmyr.

Kära vänner och människor som delar samhälle med våra äldre och de med underliggande sjukdomar. Jag har en tanke här som för många är jobbig och jag tänkte dela den med er. Jag förstår att den kommer att uppröra många av er, men jag känner ändå att den kan vara till nytta.

Här kommer i alla fall min tanke och önskan: Världen har i stort stängts ned eftersom världens främsta läkare och forskare har bett oss att hålla oss undan sociala sammanhang. Anledningen till detta är att vi har en pandemi som sprids som en löpeld och har ihjäl människor till höger, vänster, fram, bak och tamefan överallt. Trots detta så ser jag överallt människor på sociala medier som samlas i stora grupper för att antingen fira tillsammans eller festa med polare.

Du som läser det här och ska iväg på fest, tänk tillbaka till den senaste gången du slapp bli ekonomiskt ruinerad för att du hamnade på sjukhus. Eller den gången som du fick chansen att bli precis vad vi ville bli eftersom du hade gratis skolgång. Eller den gången som du blev arbetslös eller sjuk och blev räddad från svälten tack vare myndigheter som socialtjänsten och försäkringskassan. Anledningen till att vi kan se tillbaka på dessa händelser och vara tacksamma för allt detta är solklar. Vi har denna trygghet och säkerhet för att de äldre jobbat, slitit och betalat skatt hela sitt liv och nu har de blivit gamla och grå. Tack och lov så ska de äntligen få luta sig tillbaka för att njuta av den frihet och säkerhet som de arbetat hela sitt liv för att bygga upp. Tyvärr så kommer det ändå inte bli så för många av våra äldre.

Det vi ser runt omkring oss i Sverige idag är tack vare de gamlas hårda arbete. Att gå ut och festa eller dra ihop stora folksamlingar i denna tid kan innebära att vi vållar någon eller flera av dessa människors död. Allt som de slitit för under sitt liv fick de aldrig chansen att njuta av eftersom vi var oförsiktiga och smittade ned dem. Jag tycker inte det känns okej, jag tycker att det helt enkelt är otroligt egoistiskt.

Som nykter alkoholist så har jag varit på många fester i mina dagar. Trots detta så kan jag inte säga att någon av alla dessa fester var värd mer än någon annans liv och jag vill att ni funderar över samma sak. Min önskan är alltså att vi som medmänniskor tar lite ansvar nu och jag vill verkligen betona "lite". Jag tycker verkligen att det är en liten sak att hålla sig undan folksamlingar under en kort tid för att rädda människors liv. Jag förstår att det kan vara svårt att ta råd från människor som dedikerat sitt liv till att lära sig om sjukdomar när man faktiskt gått tre hela år på gymnasiet. Jag förstår också att ni alla som struntar i råden vi fått av WHO är hjärnkirurger och förmodligen har uppnått Nietzsches "übermensch". Men trots det så ber jag er om en sak. Kan vi inte värdera de äldres korta tid kvar på jorden framför ett par veckor av våra långa liv?

Jonas Kolsmyr

Fotnot från redaktionen: Folkhälsomyndigheten informerar om covid-19 på sin hemsida.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel