Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Allt fler vill besöka Gävleborg – det ger både nya jobb, framtidstro och nöjdare medborgare!

Antalet gästnätter i Gävleborg har ökat kraftigt, och det är både inhemska och utländska gäster som står bakom ökningen. Gästnätterna ger ringar på vattnet när besökarna till exempel äter på restaurang eller upplever andra saker. Men hur stor ökningen blir och hur snabbt den sker beror till stor del på politiska förutsättningar, skriver Göran Axell.

Besöksnäringen i Gävleborg sysselsätter runt 5 100 personer, enligt nationalräkenskaperna från SCB. Det är en ökning på drygt 1 500 sysselsatta sedan 2009. Slutsats: Utvecklingen för Gävleborgs olika kommersiella boenden under sommaren har varit mycket stark de senaste tio åren.

Antalet gästnätter har ökat kraftigt, och det är både inhemska och utländska gäster som står bakom ökningen. Gästnätterna fungerar som både en indikator och katalysator för hela besöksnäringen, och ger ringar på vattnet när besökarna till exempel äter på restaurang eller upplever andra saker.

Även om resultaten i den här rapporten fokuserar på boendena finns det därför också skäl att säga att samma utveckling gäller besöksnäringen generellt. Besöksnäringen är en av de mest personalintensiva näringarna i Sverige och den starka utvecklingen de senaste tio åren innebär många nya jobb i länet. Totalt rör det sig om tusentals personer i Gävleborg som varje sommar jobbar i näringen. En stor del av jobben går till nyanlända, unga eller andra människor som står långt ifrån arbetsmarknaden (HUI, 2018), vilket gör näringen till en jobb- och integrationsmotor.

Förutom nya jobb skapar en växande besöksnäring även framtidstro och utveckling i länet. Den bofasta befolkningen gynnas av större utbud av bland annat restauranger, kaféer, barer mm. Andra studier indikerar att en stor och växande besöksnäring ger nöjdare medborgare (Tillväxtverket, 2018). Till sist är det viktigt att poängtera att den nuvarande nivån på gästnätter under sommartid inte är ett tak för utvecklingen.

Även om variationer kan uppkomma mellan enskilda år är sannolikheten stor att gästnätterna fortsätter öka sett över en längre period. Men hur stor ökningen blir och hur snabbt den sker beror till stor del på politiska förutsättningar. För att underlätta och snabba på utvecklingen är det avgörande att samhället och näringen tillsammans utvecklar bra och näringsanpassade utbildningar. Dessutom kan såväl regioner som kommuner underlätta företagandet genom att förenkla tillståndsprocesser, samordna uppgiftslämnandet och på andra sätt skapa ett företagsklimat som stimulerar nya idéer och utveckling.

Göran Axell, ägare Best Western Hotell SöderH

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel