Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Alla parter behöver samarbeta om vi ska kunna behålla en livskraftig rovdjursstam

Vi har respekt för att olika branscher ska kunna bedriva sin verksamhet utan att drabbas av orimliga kostnader och merarbete och att det finns folk med en upplevd oro för varg. Men med ett sunt beteende är oron för varg vare sig befogad eller skall styra vår skyldighet att upprätthålla gynnsam bevarandestatus för våra rovdjur, skriver Daniel Ekblom, Viltvårdsgruppen Naturskyddsföreningen Gävleborg.

Den svenska vargstammen har minskat kraftigt de senaste åren, något de tidigare omfattande licensjakterna bidragit till. EU-domstolen uttalade sig i höstas kritiskt om den finska vargjakten och vår slutsats är att inte heller den svenska licensjakten har nått upp till kraven på EU:s artskydd. EU-domstolen framhåller även vikten av vetenskaplig bevisning, något Naturskyddsföreningen alltid förhåller sig till, och understryker att försiktighetsprincipen ska tillämpas när det är osäkert hur en strikt skyddat art kommer att påverkas av jakt.

Vargstammens utsatta läge beror dessutom på att den är isolerad från stammarna i öst och utsätts för en omfattande illegal jakt. Vargstammen har en inavelsgrad på cirka 25 % vilket motsvarar avkomman från syskonparning och för att jämföra så avråder Svenska kennelklubben från parning över 6,25 % men ser helst att siffran ligger under 2,5 %.

I en dagsaktuell studie från SLU framgår att den illegala jakten är omfattande och uppgår till otroliga dryga 60 % av de avlidna vargarna vilket innebär att cirka 20 %, var femte varg, dödas genom illegal jakt. Detta har resulterat i att populationen nu befinner sig nära den lägsta nivå EU:s habitatdirektiv, innan den hårdare tolkningen, krävt för att den skall uppnå en gynnsam bevarandestatus (GYBS). Det i sin tur begränsar möjligheterna att förvalta populationen genom olika typer av riktad jakt.

Att politiker och lobbyorganisationer som Jägarförbundet med fler samtidigt yrkar på en återupptagen omfattande licensjakt med en minskad vargstam, vilket står i direkt motsats till rapportens slutsats, är minst sagt oseriöst. Inte ett ord nämns om åtgärder mot den omfattande illegala jakten.

Vi har respekt för att olika branscher ska kunna bedriva sin verksamhet utan att drabbas av orimliga kostnader och merarbete och att det finns folk med en upplevd oro för varg. Men med ett sunt beteende är oron för varg vare sig befogad eller skall styra vår skyldighet att upprätthålla gynnsam bevarandestatus för våra rovdjur.

Forskare har kommit fram till hur Sverige skall nå GYBS. När lekmän som lobbyorganisationer och politiker då vill återinföra licensjakten eller sänka miniminivån i strid mot den samlade expertisen, blir diskussionen löjeväckande och oseriös. Fakta är att vi, oavsett vad den enskilde, organisationer eller politiker tycker, är förpliktigade att ha en livskraftig vargstam. Förutsättningarna presenterar forskarna och vi får förhålla oss till det. Ju fortare berörda parter kan inse detta, desto fortare kan vi gemensamt verka mot människors upplevda oro, mot den utbredda tjuvjakten, skapa rimliga och tydliga förutsättningar för drabbade branscher och leva upp till en livskraftig rovdjursstam utan återkommande osakliga och oseriösa diskussioner.

Daniel Ekblom

för Viltvårdsgruppen Naturskyddsföreningen Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel