Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Alla människors lika värde – en tjusig mänsklig utopi

I en värld där duktiga politiker, framgångsrika idrottsmän, stjärnadvokater, Pop-idoler, filmstjärnor, direktörer och aktiehajar har vant sig vid att kvittera ut svindlande löner och ersättningar och har visst företräde till sjukvård och omsorg, medan de allra flesta får slita för sitt nödvändiga uppehälle, skriver insändaren Jerker Sjölund som anser att alla människors lika värde inte är annat än en utopi.

Visst är det en vacker önskedröm, att alla människor gavs samma värde. Då skulle det inte behöva finnas några fattiga i världen och alla skulle behandlas lika i vård och omsorg. Men är detta verkligen en realistisk tanke?

I en värld där duktiga politiker, framgångsrika idrottsmän, stjärnadvokater, Pop-idoler, filmstjärnor, direktörer och aktiehajar har vant sig vid att kvittera ut svindlande löner och ersättningar och har visst företräde till sjukvård och omsorg, medan de allra flesta får slita för sitt nödvändiga uppehälle.

Inte ens kommunismen har med sin ideologi lyckats rubba på denna orättvisa, trots många års kamp. I de länder där kommunismen härskat har man värnat om toppolitikernas ”röda matta”, medan de vanliga medborgarna fått stå för ”fiolerna”. Så har det varit i både Sovjetunionen, Nordkorea och Kina.

Hur annorlunda är inte den kristna ideologin: ”Den som är störst bland er skall vara de andras tjänare”. (Matt. 23:11) Den kristna livsmodellen handlar om osjälviskhet och utgivelse i linje med Mästarens föredöme.

Detta är det enda som radikalt kan förändra världen, men hur många makthavare och ”fixstjärnor” är beredda att dela med sig av sitt överflöd? Tanken är inget annat än en vacker önskedröm och utopi i en egofixerad värld.

Men det ska inte hindra oss från att som enskilda individer visa samma anda som alla tiders Mästare en gång visade, då han utgav sig själv för att rädda var och en som tror på honom.

Detta är således inget som Regnbågsrörelsen har patent på, inte heller Svenska Kyrkan. Det borde känneteckna varje kristen bekännare.

Jerker Sjölander

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel