Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

DEBATT: Äldreomsorgen behöver en kriskommission – den kan inte agera sparbössa längre!

Vi inom SPF Seniorerna och andra har länge krävt förändringar, men bristerna har bestått. Ingen kan längre blunda för verkligheten. En bred kriskommission för svensk äldreomsorg måste tillsättas, skriver Eva Eriksson och Anders Bergsten.

År efter år har det rapporterats om kommuners nedskärningar i äldreomsorgen, sällan om tillskott eller förbättringar. Vi och andra har länge krävt förändringar, men bristerna har bestått. Ingen kan längre blunda för verkligheten.

Personalen måste ha bättre arbetsvillkor. Det handlar om löner, heltidstjänster, mer inflytande över arbetet, mindre arbetslag, annan styrning och kontinuerliga krav på kompetenshöjning.

Omsorgen blir fragmentiserad genom hög personalomsättning, stress och kompetensbrister. I Bollnäs och Hudiksvall träffar äldre med hemtjänst i genomsnitt 19 respektive 13 från personalen på två veckor. Kvaliteten och tryggheten blir lidande.

Ingen omsorgstagare ska behöva känna sig otillräcklig eller otrygg med stödet från äldreomsorgen. Både omsorgstagare och anhöriga behöver bättre överblick på sin vård och omsorg – när, var och hur insatser ska utföras.

För att den medicinska kompetensen ska förbättras i hemsjukvård och på särskilda boenden, på ledningsnivå och på golvet, måste vår region ta ett större ansvar. 34 procent av de på särskilt boende i Hudiksvall anser det vara lätt att vid behov få kontakt med läkare, sjuksköterska eller boendepersonal, i Bollnäs är det bättre, 56 procent, i Ovanåker 44 procent och i Söderhamn 49 procent.

Staten måste också ta större ansvar – skärpa Socialtjänstlagen så äldre får rätt till goda levnadsvillkor och införa nationella minimikrav på kvalitet i omsorgen.

En bred kriskommission för svensk äldreomsorg måste tillsättas. För att analysera dagens brister och snabbt agera för att förbättra situationen samt också komma med långsiktiga lösningar. Kriskommission måste också finnas lokalt så att vår röst blir hörd i kommunala och regionala pensionärsråd.

Äldreomsorgen ska inte agera sparbössa längre, den måste prioriteras klart högre framöver.

Eva Eriksson, förbundsordförande SPF Seniorerna

Anders Bergsten, distriktsordförande SPF Seniorerna Hälsingland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel