Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill sätta färg på sommarlovet – tolv ansökningar beviljas bidrag: "En bra blandning"

Snart ringer det ut på sommarlov, samtidigt ringer det in för nya sommarlovsaktiviteter som finansieras av öronmärkta statliga pengar. Här berättar vi vilka som kommer att få bidrag i Söderhamns kommun.

Den blomstertid nu kommer och landets kommuner får dela på 200 miljoner kronor att använda till sommarlovsaktiviteter barn. Söderhamns kommun har fått 740 000 kronor och uppmanat föreningslivet att ta chansen att anordna aktiviteter.

Kommunen har fått in 13 ansökningar, ungefär som väntat enligt Malin Rönström, kultur- och konstansvarig. En ansökan har fått avslag medan övriga kommer att få pengar till sina tänkta sommarlovsaktiviteter, som ska göra att fler barn får ett minnesvärt sommarlov.

– Det ska ju vara kostnadsfritt för alla, man ska kunna delta oavsett ekonomiska förutsättningar, säger Malin Rönström.

Här är ansökningarna och en kort beskrivning av aktiviteterna som planeras: Broberg/Söderhamn Bandy IF: Sommarkul som ger barnen chans att prova på olika idrotts- och lekövningar som landbandy, boule, krocket, fotboll, badminton, kubb, brännboll, tipsrundor, mete, dart och annat.

SMU i Söderhamn en del av Equmenia: Dagläger och körläger på Källvik. Bad, lekar i sanden, fiske, fotboll, brännboll och fri lek samt körsång.

SMU i Skog en del av Equmenia: Pyssel, utflykter till Sagberg, utomhusbad, musik och sång med mera.

Söderhamns FF: Fotbollsskola.

Söderhamnsortens sommarhem ("kollot"): Barnen badar, är i skogen, tältar, har disco, spelar boll samt en utflykt till Järvzoo.

Föreningen Söderblomspelet: Körläger med avslutande konsert.

UNF 152 Söderhamn och Juniorförening 80, Kraft och vilja: Juniorläger med övernattningar, prova-på aktiviteter, läger med temat "hur funkar det?" och utflykter med M/S Moa.

Unga Örnar Gävleborg/Söderhamn: Parklek med tillgång till olika lekredskap, spel och ledare som kan aktivera barnen samt sommarläger i Mållångstad där barnen får prova på olika aktiviteter och träffa nya vänner.

Studieförbundet Vuxenskolan Gävleborg: Dansläger med DestinyJohanna Bergwall, samt skapa dans tillsammans, göra affischer och fixa kostym. Föreställningen visas på stan sedan.

Konstkraft Ljusne: Design-workshops i gamla Kättingfabriken i Ljusne.

Sandarne SIF: Fotbollsskola.

Studieförbundet Bilda: Skulpturverkstad och skuggteater-workshop, visning av konstfilm, bildanalys, foto-workshop, bildvisning "Söderhamn förr".

Studieförbundet Studiefrämjandet: Graffiti-workshop, skulptur-workshop i Lennart Plahns anda, workshop i odling, allkultur-workshop.

– En bra blandning och bra upplägg, säger Malin Rönström.

Läs också: "Vissa har inte råd med semester" - här ska barn få sitt livs bästa sommarlov

För att informationen ska nå både små och stora öron kommer kommunen att göra en folder om sommarlovsaktiviteterna. Den ska delas ut till skolor, föreningar och anda ställen.

– Den som vill ha foldrar kan höra av sig till oss, säger Malin Rönström.

Myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor fördelar pengarna på uppdrag av regeringen. Föreningarna får sedan redovisa till kommunen, som i sin tur gör det till myndigheten.