Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill köpa skolan

Friskolan allt närmare sitt mål – så mycket har de bjudit för Segersta skola.

Sommaren 2012 beslutade Bollnäs kommuns politiker att lägga ned Segersta skola.

Sedan dess har personerna bakom den ekonomiska föreningen Segersta Nya Skola jobbat febrilt med att bli godkänd som friskola. Målet är att ta över skolverksamheten från kommunen efter sommaren.

Den befintliga skolfastigheten har varit till salu i nästan en månad och kommunen har begärt 700 000 kronor i utgångspris.

– Vi har utgått från en extern värdering av fastigheten när vi satte utgångspriset, säger Per Molin, mark- och exploateringsingenjör på Bollnäs kommun.

Att sälja skolan för "kompispris" skulle kunna innebära ett brott mot kommunallagen, eftersom kommunen då kan göra sig skyldig till "gynnande av enskild".

– För att alla parter ska ha ryggen fri har vi valt att utgå från en extern värdering och sälja fastigheten till marknadsvärdet, säger per Molin.

Styrelsen bakom Segersta Nya Skola uppger att de har lagt ett bud motsvarande det begärda utgångspriset. Det bekräftas även av Per Molin.

– Vi har fått ett bud, men vi har inte tagit ställning till det ännu, säger han.

Enligt Tomas Ekman, projektledare för Segersta Nya skola, hade föreningen en extrastämma på torsdagskvällen för att formalisera köpet av skolan.

– Att vi ska försöka köpa fastigheten är redan godkänt. Men för att styrelsen ska kunna teckna ett lån måste medlemmarna godkänna det, säger han.

Bollen ligger nu hos Bollnäs kommun. Och friskolan vill ha tillgång till fastigheten så snabbt som möjligt.

– Det finns ingen anledning för oss att vänta, eftersom det är en hel del som behöver rustas. Om vi tar över skolan redan nu får vi tillgång till den utanför skoltid, säger Tomas Ekman.

Om allt går enligt deras plan kommer friskolan att kunna ta över hela skolverksamheten i sommar, vid halvårsskiftet.

– Som det ser ut i dag följer alla nuvarande elever med in i nya organisationen. Ingen har tackat nej än så länge, säger Tomas Ekman.