Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill köpa kakfabriken

När Bergmans Pepparkakor i Måga, Ljusdal, försöker undvika konkurs finns det bolag som vill köpa rörelsen.

I november och december blev de ekonomiska problem som Bergmans Pepparkakor i Måga, Ljusdal, har kända i och med den begäran om företagsrekonstruktion som lämnades in till Hudiksvalls tingsrätt.

Christoffer Öberg, vd och delägare till Nyåkers Pepparkakor med produktion i västerbottniska Nyåker och Bjurholm och med 50-talet anställda, riktar blickarna mot Ljusdal och rörelsen i Måga.

– Vi har stor efterfrågan och skulle behöva ett komplement som Bergmans Pepparkakors anläggning skulle kunna vara. Men det pris som det talas om där är för högt, säger Christoffer Öberg.

Christoffer Öberg berättar att han besökt Ljusdal och samtalat med bland andra Bergmans Pepparkakors vd Torbjörn Jonsson.

– Vi har varit ärliga och sagt vad vi tycker om deras upplägg och hur de skött saker och ting. Ska vi ta över måste nuvarande ledning på Bergmans Pepparkakor bort, säger Christoffer Öberg och hävdar bland annat att anställda i Måga inte fått lön enligt avtal.

I det fallet säger Jörgen Nyberg, ombudsman på Livsmedelsarbetarförbundet, att det åtminstone under de två senaste åren inte varit några problem med avtalsenlig lön på Bergmans Pepparkakor och att eventuellt äldre problem är lösta.

– Jag hade en förhandling om uppsägning på företaget och den gick rätt till, säger Jörgen Nyberg med anledning av det som Christoffer Öberg hävdar.

Advokat Lars Wenne har utsetts som rekonstruktör för Bergmans Pepparkakor och berättar att arbetet pågår fortfarande med hopp om en lösning för att undvika konkurs.

– Mer vill jag inte säga, säger Lars Wenne som därmed heller inte vill diskutera eventuell försäljning.

Torbjörn Jonsson säger att det är naturligt vid en rekonstruktion, som blir offentlig via tingsrätten, att företag i branschen tar kontakt.

– Jag kan väl bekräfta så mycket att det finns fler än Nyåkers Pepparkakor som är intresserade. Vi har fått förlängd tid för rekonstruktion till en bit in i maj och har goda förhoppningar om att presentera en lösning innan tiden går ut, säger Torbjörn Jonsson.

Det är lågsäsong nu och det påverkar Bergmans Pepparkakor.

– Men produktionen är i gång med fem anställda och timanställda vid behov, säger Torbjörn Jonsson.