Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill hjälpa krisdrabbade djur

Ett stort djurintresse och en vilja att kunna hjälpa till när det verkligen gäller.
Det är vad som förenar deltagarna i Svenska Blå Stjärnans kurs på Nytorp den senaste veckan. Snart står de till samhällets tjänst vid katastrofer eller mindre kriser där djur är inblandade.

I drygt en vecka har det pluggats intensivt på Nytorps lantbruksgymnasium. Svenska Blå Stjärnan har en grundkurs i djurhållning, och kursdeltagarna, som är mellan 18 och 60 år, kommer från såväl Skåne som Östersund. I fokus står kor och grisar.

– Vi har satts i arbete från dag ett. Tagit in kor, sopat och mjölkat, berättar Madelene Olsson.

Hon bor i Stockholm men kommer från en liten by i Skåne. Nu saknar hon somrarna på landet och vill lära sig mycket så att hon kan få hjälpa till på lantgårdar vid behov.

Under ett studiebesök på Vallens gård, den största gården i Hälsingland med cirka 700 kor, fick hon göra en riktig insats.

– Jag fick hjälpa till att förlösa en kalv. Det var något av det bästa jag varit med om. Jag var hög på livet hela kvällen, berättar hon.

Både kvigan och kalven mår bra och kalven döptes efter Madelene.

Svenska Blå Stjärnan har i uppdrag åt samhället att ta hand om djuren vid kriser, katastrofer, utbrott av smitta och andra händelser. Det kan handla om att tvätta fåglar som blivit indränkta i olja eller hjälpa bönder som drabbats en våldsam storm.

Syftet med den nio dagar långa grundkursen är att deltagarna ska lära sig djurhantering och det praktiska arbetet på en bondgård, som mjölkning och traktorkörning.

De har gått upp kring halv fyra på mornarna för att åka ut till bondgårdarna där de praktiserar. Teori och praktik har varvats, och på kvällarna har de gjort olika studiebesök. En hälsingegård, en fäbodvall och Växbo Lin har de hunnit med.

– På kvällen sitter alltid någon och snarkar framför TV:n, berättar Madelene Olsson och skrattar.

Julia Haraldsson bor med sin sambo i en lägenhet i Uppsala. Men båda längtar ut på landet, och inom 5-7 år vill de ha en gård i Dalarna med får och grisar. Julia tycker att kursveckan i Hälsingland har varit jätterolig.

– Mötet med korna och bönderna har varit givande. Det är intressant att se hur mjölkproduktionen går till på olika gårdar. Och så är det kul att köra traktor, tillägger hon.

Förhoppningen är att hon ska kunna hjälpa till i framtiden.

– Om korna blir sjuka, eller om bonden blir sjuk och behöver hjälp. Man vill kunna hjälpa till när man behövs. Och så vill jag sprida kunskapen om hur viktigt det är att ha kvar våra lantbruksdjur, säger Julia Haraldsson.