Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill ha sommaröppet på biblioteket

Biblioteket i Los är en mötesplats, ett kulturcentrum och en viktig inkörsport för elevernas läslusta. Men från och med nästa år minskar tillgången, vilket bekymrar boende i trakten.

– Jag blir sorgsen när jag hör åt vilket håll det är på väg, säger Zenita Ritzén, som bor i Lillhamra och för dagen har lånat två ljudböcker med sig hem.

En miljon ska sparas på kommunens biblioteksverksamhet fram till 2017. I år kommer inget att hända med Los bibliotek, men från årsskiftet 2016 blir bibliotekariens tjänst neddragen med 12,5 procent. Efter det kommer heller inte någon vikarie att sättas in vid sjukdom eller semester.

På sommaren stängs biblioteket, och under resten av året riskerar besökaren att mötas med en lapp om att det är stängt.

Eli Hynne är filialföreståndare på Los bibliotek och tycker det är synd att minska öppettiderna eftersom biblioteket är en naturlig mötesplats för bybor, elever, hemvändare, fritidsboende och andra som använder biblioteket på olika sätt. Där finns datorer, kopieringsmaskin, dagstidningar och information om bygden.

– Vi brukar ha bra med besökare under sommaren, har haft arrangemang, utställningar och varit med i Losveckan.

I trakter som Los med omnejd, som kan innebära långa avstånd för att ta sig till biblioteket, är det extra viktigt att man kan lita på öppettiderna tycker Eli Hynne.

– Alla medborgare har rätt till likvärdig service. Det är ju inte populärt att komma till en stängd dörr. Många åker från utbyarna, vi har låntagare från Hamra, Fågelsjö och så vidare. Vi har väl också rätt till biblioteksservice, kultur och mötesplats.

Det gör det också svårare för Eli att stanna hemma när hon är sjuk eller ta ledigt vid behov.

– Jag har jobbat här i snart 25 år och känner alla. De är inte bara låntagare utan man får en personlig kontakt. Vi har vuxenstuderande och att man inte kommer åt böcker man har beställt känns inte bra.

På biblioteket finns ett historiskt material om trakten som en lokal arbetsgrupp kallad Finnmarkens historiegrupp har samlat ihop sedan 1998.

– Det är väldigt populärt under sommaren när alla kommer hem och samlingen är känd bland både amatörer och forskare. Vi har tyckt att det var styrkan att materialet fanns i biblioteket så att man har tillgång till det året om.

Marit Holmstrand är rektor på Los skola och tycker att det är fel att dra ner på bibliotekstjänster i tider när många behöver stimulans och inspiration till läslusta. I Los bibliotek har man ett mångårigt samarbete med förskola och skola.

– Det är ett väldigt aktivt bibliotek som har stor betydelse för läsintresset hos barn och ungdomar. Eli ordnar utställningar och föreläsningar, och där får elever också möjlighet att visa sina alster om de exempelvis gör något på slöjden.

Ida Olsson och Eira Karlsson går i årskurs 8 och tycker det är synd för byn och skolan att man ska dra ner på öppettiderna.

– Man vill kunna gå hit om man vill ha något att läsa. Och det är mycket folk här på sommaren.