Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill få fler att spela och dansa

Det började med ett samtal från Folk You. Idag har föreningen för unga folkmusiker haft sitt första arrangemang. De hoppas kunna uppmana fler till att hitta glädjen i folkmusik.

Det är svängig musik som ljuder från blockflöjten och fiolen. Emma Granlund och Ingela Lindkvist spelar en låt som heter Nöjd. De har båda varit intresserade av folkmusik länge och sitter numera i styrelsen för den nya föreningen FUF, Föreningen för unga folkmusiker.

Det hela började med att det rikstäckande nätverket Folk You hörde av sig till Hälsinge låtverkstad och Gävleborgs ungdomsfolkband, GUF, med en önskan om att starta upp en folkmusikförening i Hälsingland. Folk You är relativt nystartat, med bara några år på nacken. De beskriver sig själva som en organisation som finns till för att främja folk- och världsmusiken genom att stödja unga musikföreningar. De vill hjälpa till att bygga ett nätverk och skapa samarbeten, så att så många som möjligt ska kunna upptäcka musikens värld. Det var också det syftet som de ville att föreningen i Hälsingland skulle ha. Förfrågan hamnade hos Staffan Jonsson från Bollnäs, som är aktiv inom Hälsinge låtverkstad. Han hörde sedan av sig till bland andra söderhamnsborna Ingela Lindkvist och Emma Granlund, för att höra om de ville vara med i styrelsen. De tackade glatt ja. De andra medlemmarna i styrelsen är Per Norén, Bollnäs, och Jesse Ljung, Bergsjö.

– Den första tanken var att vi skulle komplettera låtverkstaden, men det utvecklades, så nu är vi ett fristående organ, säger Emma. Resultatet blev Föreningen för unga folkmusiker.

Det här skedde lite före jul förra året och föreningen har nu redan haft sitt första arrangemang, FolkForum. Det var en träff på Viks skola i Järvsö, där de som ville fick komma för att spela folkmusik och dansa folkdans tillsammans.

– Sedan fikade vi och bara hade det trevligt, säger Ingela Lindkvist.

Föreningens uppgift är som sagt att främja folkmusiken och folkdansen i Hälsingland, men de poängterar att föreningen inte är enbart för rutinerade musiker. Vem som helst ska känna att de kan komma till deras arrangemang.

Man ska inte känna att man måste kunna allting för att vara där. Vi vill att föreningen ska vara som en uppmaning att komma och testa. Även om du inte tror att det är kul så pröva, säger Emma.

– Jag tror det skulle vara nyttigt, även för dem som inte håller på med folkmusik. Att alla fick en bild av vad man kan göra och att folkmusik är inte bara gamla låtar, utan att det finns så mycket nytt också, säger Ingela.

De tror att förutfattade meningar om folkmusik kan göra att många inte vågar testa. För många kommer tanken på gnissliga fioler och skröpliga gubbar upp.

– När jag säger att jag håller på med folkmusik, så blir folk lite tveksamma. Det är som att de ser surgubbar med träskor framför sig. Men det är så mycket mer, säger Ingela. Emma berättar att hon själv fick sina fördomar krossade när hon började på Hälsinge låtverkstad. Hon åkte dit på inrådan av en lärare, även fast hon själv inte trodde att folkmusik var något för henne. Väl där blev hon positivt överraskad.

– Det var inte knätofs och gnissel, som jag hade trott, säger Emma och tillägger att hon var fast redan efter första gången. Ingela berättar att det kändes likadant för henne.

– När jag kom dit kände jag wow, här har jag hört hemma hela tiden, fast jag har inte vetat om det, säger Ingela Lindkvist.

Nästa steg för föreningen är att skicka ut en enkät till deltagare i Hälsinge låtverkstad för att få feedback om vad deltagarna, som folkmusikintresserade ungdomar, skulle önska att föreningen arrangerade.

– Vi vill ha så mycket på fötterna som möjligt. Det är ju vi i styrelsen som styr, men tanken är att man ska kunna komma med förslag på vad vi kan arrangera, säger Ingela.

De avslutar med en uppmaning till alla att åtminstone pröva på folkmusik. Man behöver inte nödvändigtvis spela, utan kan till exempel besöka en spelmansstämma.

– Häll upp en kopp kaffe, sätt dig i gräset och bara lyssna, se på allt liv. Även den mest inbitna hårdrockaren kan falla för folkmusik, säger Ingela Lindkvist.