Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill driva Gutenbergs äldreboende i privat regi: "Ska bli Sveriges bästa äldreboende"

Ett privat äldreboende i Bollnäs med djurinriktning och mat som lagas på plats i lokalerna. Det kan bli verklighet om enhetschefen och fastighetsägaren vid Gutenbergs äldreboende får som de vill.

Gutenbergs äldreboende på Öster i Bollnäs startade 1994 och Katarina Sandström kom dit som enhetschef 2010. Boendet stoltserar med bra resultat på de flesta punkter i de enkäter som har genomförts med personal, brukare och dess anhöriga.

– Det är ju personalen som gör att det här är ett bra boende redan i dag. Deras ambitioner och mål att pensionärerna ska ha det tryggt och bra, säger Katarina Sandström.

Och nu vill Katarina Sandström och ägaren av fastigheten, Gunnar Gustafsson, bilda ett aktiebolag, ta med sig hela personalen på omkring 40 personer och driva Gutenberg i privat regi. Ett första steg på vägen har nu tagits genom att de har gjort en skrivelse till socialnämnden i kommunen.

– Ärendet ska nu beredas och det är inte gjort så snabbt, säger nämndens ordförande Erika Engberg (S).

Hon berättar att det är det är den första intresseanmälan om att driva äldreboende i privat regi som hon har stött på som politiker i Bollnäs. Däremot så finns det i dag två företag i kommunen som erbjuder hemtjänst.

– Om kommunen vill släppa in ett privat företag så kommer det nog att bli en offentlig upphandling. Och då har vi en möjlighet att ansöka om att få starta, säger Katarina Sandström och tillägger att de hoppas på att kunna starta år 2018.

Läs också: Marta, 100 år: "Jag var ung och vacker förr. Nu är jag bara vacker"

Och hon har koll på vad hon pratar om. Hon var nämligen en av de nio personer som startade friskolan i Västansjö när kommunen beslutade att lägga ned ortens skola. Hon har sedan dess lämnat styrelsen.

– Jag är jättestolt och glad över det vi gjorde. Det var väldigt mycket arbete runt det och jag kände att kunde jag göra det så kan jag även göra något som passar min kompetens, som är äldreboenden, berättar Katarina Sandström.

Läs också: Västansjö byskola utökar – ny förskola har öppnat: "Jätteroligt att äntligen få starta upp"

Gutenberg har 43 lägenheter på fyra avdelningar. Två av avdelningarna riktar sig till personer med demens och de andra två till personer med fysiska handikapp. I huset finns även en katt – som bor med sin matte på tredje våningen. Och får Katarina Sandström och Gunnar Gustafsson sin vilja igenom kommer djuren att bli fler.

– Personalen har framhållit att de vill ha djurinriktning. Dessutom har både vi själva sett och forskningen visat att djur är välgörande för äldre, framförallt för de med demenssjukdom, säger Katarina Sandström.

Den andra stora saken som hon vill ändra på om boendet blir privat är kosten.

– Jag vill inte kritisera kostenheten, men vi vill kunna servera pensionärerna det som de vill äta, säger Katarina Sandström.

Läs också: Alla hjärtans-spa på Gutenberg

Gutenberg en förebild -visar upp sig på Äldreriksdagen

Helst av allt ska det ske genom att maten lagas i lokalerna, men det kan också bli fråga om catering.

– Jag anser att bättre kost är det enda som fattas för att förverkliga min vison om att Gutenberg ska bli Sveriges bästa äldreboende.