Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill bygga vattenhjul i centrum

En förstudie pågår just nu i Los, för att utvärdera möjligheterna att bygga upp vattenhjulet och den stånggång som fanns i anslutning till gruvan på 1700-talet.

Annons

Föreningen Loosgrufvan har fått EU-pengar för en förstudie som väntas bli klar i maj. I studien tittar de på huruvida det är möjligt att bygga upp ett vattenhjul och den stånggång som en gång pumpade ut vatten ur koboltgruvan. Själva vattenhjulet har man tänkt placera i ett hjulhus som blir tolv meter högt och ska stå i centrala Los, bakom monumentet, vid Ica-butiken.

– Vi vill ha en ny attraktion till gruvan som lockar folk både till den och till Los, säger föreningens ordförande Jan-Åke Karlsson.

– Om vi får möjlighet att bygga detta skulle det vara unikt i Sverige, tillägger han.

För att de ska kunna förverkliga drömmen måste dock förstudien visa på att det är möjligt, då den kommer ligga till grund för om föreningen får fortsatta medel till projektet.

Robert Fors, som sitter i styrelsen, är den som arbetar med studien – och det ser bra ut så här långt.

– Jag håller på att titta på förutsättningarna både ekonomiskt och intressemässigt – där intresset är det viktigaste. Allt lutar åt att det går att genomföra, men det har tagit längre tid än jag trott att få uttalanden från de som bör få komma till tals.

Han har bland annat sökt kommuner och museum, men också de som bor i närheten och därav berörs. Förhoppningen är att studien ska vara färdig att presenteras i maj.

Annons