Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vill bryta mansdominansen inom brandkåren: "Det går framåt men långsamt"

Det räcker egentligen att smaka på ordet för att förstå att yrket präglats av manlig dominans. Men tiderna förändrar och i dag tar allt fler kvinnor plats på räddningstjänsten och i deras brandbilar.

Annons

2008 var 99 procent av de heltidsanställda brandmännen just män. Åtta år senare har antalet kvinnor nästan fyrdubblats, till 3,8 procent.

Och fyrdubblats är precis vad antalet tjejer har gjorts på brandstationen i Hudiksvall.

När Anna Schönning för två år sedan anställdes på Norrhälsinge räddningstjänst var hon ensam kvinna. Samtliga 19 kollegor var män. Nu har hon fått sällskap av Malin Lindberg från Sundsvall och Ulrika Lundqvist från Västerås som båda är klara med sin utbildning och vikarierar nu på stationen. Det gör också Linnes Burman från Bergsjö som har en termin kvar på utbildningen.

Att Anna Schönning gjorde yrkesvalet beror till stor del på en ungdomstränare i Strands handboll, Pekka Nilsson.

– I nian gjorde jag praktik på brandstationen och efter dess försökte han övertala mig att utbilda mig till brandman, säger Anna Schönning.

Hon valde dock en rejäl omväg innan hon hamnade på brandmannaspåret. Efter gymnasiestudierna lockade jobb och studier i spanska i Barcelona.

– Jag njöt av livet, säger Anna som jobbmässigt sedan testade på att jobba i skoaffär, på ett lager, att städa och att vara simlärare.

Under tiden hade hon stora bekymmer med en plågsam knäskada. Ett sargat korsband höll henne borta från såväl handbollen som från alla tankar på att utbilda sig i ett yrke som kräver styrka och järnfysik.

Men sedan hon lämnat operationsbordet och återfått stabiliteten i knäet fanns nyfikenheten på brandmannayrket kvar.

– Det var väl så att jag tyckte det var dags att bli vuxen, säger hon.

Anna sökte och kom in på Sandö utanför Kramfors. Praktiken gjorde hon på hemmaplan i Hudiksvall och när hon väl var klar var det i samma veva som det blev dubbla pensionsavgångar i Hudiksvall.

– Att jag varit ensam tjej är inget som bekymrat mig eftersom mina manliga kollegor är så bra.

– Sedan vet jag förstås inte om deras jargong förändrats med mig i lokalerna, säger Anna och ler.

Att antalet kvinnor på brandstationen nu är fyra gånger fler är inget hon märker till vardags.

– Vi är indelade i fasta grupper med fyra i varje och i min finns det bara killar, säger hon.

Malin Lundberg har tidigare bland annat arbetat i Motala och tror att det kommer att ta tid innan könsfördelningen i yrket utjämnas.

– Det går framåt men det går långsamt. Min uppfattning är att många tjejer tvivlar på att de ska klara jobbet fysiskt men vi är ju bevis på motsatsen, säger Malin Lundberg.

Vad gäller de fysiska kraven är de identiska för kvinnor och män. Gravida brandmän får inte åka ut på bränder. Denna regel är glasklar och gäller från den dagen kvinnan får beskedet om att hon är gravid.

– Yrket är omväxlande och många arbetsuppgifter är tuffa. Men själv har jag stortrivs från första dagen och rekommenderar alla tjejer som känner sig lockade att söka till utbildningen, säger Anna Schönning.