Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill bli domare på tingsrätten

Hudiksvalls tingsrätt söker en ny rådman.

Tingsrätten har utlyst en tjänst som rådman efter Ola Hansson som ska gå i pension. När den första ansökningstiden hade gått ut fanns endast en sökande.

När färre än tre personer söker en tjänst har domarnämnden som rutin att förlänga ansökningstiden, vilket också skedde. Nu finns två sökande till tjänsten.

– Det är inget överdrivet stort intresse, men det ser ut så överallt i landet, med undantag för storstäderna, säger lagman Christer Forsberg.

En rådman är en ordinarie domare vid tingsrätten. I dag finns fem rådmän på Hudiksvalls tingsrätt samt lagmannen, som också är domare och chef för domstolen.

En av de sökande till tjänsten som ny rådman är Maria Ångman Wiesel, Hudiksvall. Hon arbetar som kronofogde, men var nyligen tillförordnad rådman vid Gävle tingsrätt under ett års tid. Den andra som sökt tjänsten är Robert Helenius, Jönköping. Han är advokat och har tidigare arbetat som jurist inom Försvarsmakten.

Nu ska den statliga myndigheten domarnämnden inhämta referenser och sedan väntas lagmannen yttra sig till nämnden. Slutligen utser regeringen den nya rådmannen.

Hudiksvalls tingsrätt hanterar ärenden för hela Hälsingland och har även ett tingsställe i Söderhamn, där det också hålls rättegångar.