Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De vill bevara det romska kulturarvet – behöver speglas bättre

På Hälsinglands museum arrangerades på torsdagen ett seminarium om romskt kulturarv. Ingrid Martins Holmberg från Göteborgs universitet bjöds in för att berätta om tidigare arbete som utförts.
– Den mångkulturella historien behöver speglas bättre, säger hon.

På Hälsinglands museum samlades personer som är aktiva inom antikvariskt arbete vid kommuner, museer samt representanter från hembygdsrörelsen. Temat var hur man på bästa sätt ska ta till vara på och bevara det romska kulturarvet.

Läs också: Bra besöksår för Hälsinglands museer

Ingrid Martins Holmberg från Göteborgs universitet har forskat kring romers historiska platser samt hur platserna har hanterats. Hon bjöds in till seminariet för att hålla ett föredrag.

– Det är väldigt roligt att vara här och berätta, säger hon.

Romerna tillhör en av de fem minoriteterna i landet. Ingrid Martins Holmberg tycker att arbetet är viktigt för att visa den mångkulturella historien som finns i Sverige.

Läs även: Statliga museer kan slås samman

– Människor behöver bli mer medvetna om den mångkulturella historien och den behöver speglas bättre, säger hon.

Museet genomför tillsammans med Romska kulturcentret i Malmö ett projekt där bilder från den romska resandetiden ska samlas in. Då behövs hjälp av allmänheten som kan ha fotografier hemma i byrålådan.

Läs också: Glömda fotoalbum berättar om romer