Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De värnar om barnen

- Vi är lite i chock, vi som jobbar där, säger barnsjuksköterskan Kristina Karlsson på barnavdelningen på Hudiksvalls sjukhus. I onsdags kom nedläggningsförslaget. Och hela barnkliniken är hotad.

Barnavdelningen tar i princip hand om alla barn mellan 0 och 18 år som behöver stanna kvar på sjukhuset över natten. Det kan handla om ett benbrott, nyupptäckt diabetes, cancer, för tidigt födda barn, en opererad blindtarm eller en vanlig magsjuka.

Om barnavdelningen, där neonatalvården ingår, skulle flyttas till Gävle, skulle det kunna innebära att ett barn som blir magsjukt eller får en hjärnskakning och måste stanna kvar för observation under natten, transporteras till Gävle för att ligga på barnavdelningen där.

- Det här tycker vi är orimligt, säger vårdenhetschefen Ann-Christin Larsson.

På barnavdelningen arbetar drygt 40 barnsjuksköterskor och barnsköterskor. I fjol tog de hand om cirka 3 000 barn. Antalet vårdtillfällen var 3 442 och av dem gällde 443 vårdtillfällen neonatalavdelningen. Ett vårdtillfälle är att ett barn skrivs in på avdelningen och får stanna minst en natt.

- Det är inte bara våra jobb vi kämpar för. Det är de sjuka barnens intresse vi måste värna, säger Annica Larsson.