Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De värmer barnen i Tanzania

För tidigt födda barn fryser ihjäl och dör i Tanzania. I Ljusdal har stickorna tagits fram för att rädda barnens liv. Ett gäng kvinnor från Ljusdal stickar kuvöströjor på rullande band.

På hembygdsgården i Ljusdal träffas ett glatt gäng damer varje måndag för att bland annat sticka, virka och ta en och annan kaffetår. Det har de flesta av dem gjort i närmare tio år.

De senaste fyra veckorna har de alla stickat för att rädda liv i Tanzania.

– Jag läste en artikel som Ljusdals-Posten publicerade om några damer i Arbrå som stickade till ett sjukhus i Tanzania. Då bestämde vi att vi skulle göra samma sak, berättar Eva Forsberg som är aktiv i handarbetsgänget.

Nyfödda barn, särskilt för tidigt födda, kan inte reglera sin kroppstemperatur och är beroende av kuvöser. Något som saknas på vissa sjukhus i Tanzania.

– Vi stickar kuvös-set som vi skickar iväg. Det är en mössa, strumpor och en filt i ull som fungerar i stället för en kuvös, berättar Eva Forsberg.

– Behovet är enormt i Tanzania, fortsätter Eva.

Det är den icke vinstdrivna organisationen Strikk for livet som drivs av två norska sjuksköterskor som startat det hela. De jobbar själva ideellt på sjukhus i Tanzania.

– Det värmer här inne (och pekar mot bröstkorgen) när man gör något sådant här, säger Barbro Norgren som är en av damerna som varit med sedan starten.

Det är ett tiotal kvinnor som sitter bland garnnystanen och kaffekopparna och pratar och skrattar. I Ljusdal börjar våren närma sig och värmen är på väg tillbaka. Den första sändningen av ull-kuvöser är på väg till Tanzania. I höst skickas ytterligare en.

– Det är så enkelt att göra sådana här. Jag skrev bara ut beskrivningen på nätet och började sticka, säger Eva Forsberg.