Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De vann guld för uppfinning

/

Första pris i uppfinnartävlingen Finn upp delades på torsdagen ut till Lostjejerna Evelina Isaksson och Fanny Storm.

Annons

Evelina Isaksson och Fanny Storm i årskurs 8 på Los skola tog hem segern när riksfinalen i uppfinnartävlingen Finn upp avgjordes på Tekniska museet i Stockholm på torsdagseftermiddagen. De belönades med ett diplom och en check på 5 000 kronor.

– Det var helt oväntat, men jätteroligt, säger Evelina Isaksson.

Uppfinningen som gav tjejerna vinsten är en dragkroksflagga.

– Den är en hjälp när man är själv och ska backa bilen till ett släp. Man fäster en flagga på dragkroken med en magnet, sedan fäster man en till flagga på släpet som man ska backa till. När flaggorna möts vet man att man är framme, förklarar Evelina Isaksson.

Priset delades ut av Benjamin "Beppe" Singer, programledare för Hjärnkontoret i SVT, och Sofia Björkvi, verksamhetsansvarig för Finn upp.

– Vi var sex finlister, och de började prisutdelningen bakifrån. Jag hade typ 300 i puls, jag var jättenervös. När de kom till silverplatsen och läste upp de andra så bara lossnade allt, säger Evelina Isaksson med lyckorus i rösten.

Finn upp är Sveriges största uppfinnartävling för skolelever i årskurs sex till nio. Tävlingen har arrangerats sedan 1979 med syftet att stimulera intresset för naturvetenskap och teknik hos unga.

Annons