Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De valde varandra i vardagen

Det här är historien om en fyrabarnsfamilj som bestämde sig för att hoppa av vardagens ekorrhjul. Inte på något dramatiskt sätt alls, det blev liksom bara så att det ena ledde till det andra – tills det där hjulet stannade. Eva och Lasse Hägglund valde att prioritera tid med varandra och barnen. De har inte ångrat sig en sekund.

Går det i dagens samhälle fortfarande att bygga ett livspussel där mjuka värden som "gemenskap" och "tid tillsammans" kan prioriteras i vardagen? I Segersta bor en fyrabarnsfamilj som gjort ett allvarligt försök. Eva och Lasse Hägglund startade "Projekt Åkre" hemma på gården med samma namn – och livet är bättre än någonsin.

– Det är så mycket av det vi gör nu som vi skulle ha slagit bort för bara några år sedan, säger Lasse Hägglund.

Med de orden ringar han in det nya liv som han, Eva och barnen – Adam, Iris, Sara och August – har gått in i. Ett liv där det finns naturliga förutsättningar att umgås – och att verkligen LEVA – med varandra. Idag jobbar Lasse med att underhålla och förvalta den egna skogen medan Eva har en tjugoprocentig tjänst som kyrkomusiker. Tiden till familjen både räcker till och blir över.

Så har det inte alltid sett ut.

Hemma på gården hade Lasse och Eva fullt upp med att ta hand om de 32 mjölkkorna. Eva jobbade dessutom i butik. Tidiga morgnar och sena eftermiddagar, pusslande med lämning och hämtning av barn på skola och fritids var vardag. För fem år sedan stod makarna Hägglund vid ett vägskäl – rusta upp och bygga ut gården för fler kor, eller stanna upp och satsa på något annat. Oklart vad. Valet föll på det senare.

Lasse klappade igen dörren till ladugården – och livet förändrades.

– Vi började tänka i banorna "Vad har vi – och vad kan vi göra av det?" berättar Lasse.

Visioner började gro så smått.

Eva och Lasse beskriver sig själva som väldigt lyckligt lottade, eftersom de hade möjlighet att under en tid bara stanna upp, ta det lugnt och känna efter hur de ville bygga sin framtid. Efter att ha fått smak på "det nya livet" med mer tid för barnen och varandra kunde varken Eva eller Lasse tänka sig att återvända vare sig heltidsjobb eller något som liknade deras tidigare tillvaro.

– Man får dra ner på en del utgifter, som resor och liknande, för att kunna leva så här. Men det är det verkligen värt. Idag är det så självklart att man tillbringar väldigt lite tid med de människor man egentligen vill vara med mest. Vi ville komma bort från det, från de där tidiga morgnarna och sena eftermiddagarna på fritids och från känslan av att aldrig riktigt ha tid för varandra, säger Eva.

I höstas började så de där visionerna som fått grogrund i den nya tillvaron att växa på allvar. Eva och Lasse startade Projekt Åkre. Målet är att steg för steg förvandla gården till ett på många plan självförsörjande, miljömedvetet och hälsosamt familjeföretag, självklart med mer fokus på "familje" än "företag".

– En stor tanke bakom projektet är att vi i största möjliga mån vill bli självförsörjande på flera områden. Vi odlar grönsaker, håller oss med egna ägg, har egna grisar, jagar älg och plockar bär. Bland annat. Vi planerar också att skaffa några getter och får, för kött och ost, berättar Eva.

På gårdstunet har ett nytt växthus tagit plats. Lasse byggde det av gamla fönster och takstolar från en riven lada. Klassiskt, miljömedvetet återbruk.

– Det roliga är att vi inte alls har varit speciellt miljömedvetna eller tänkt särskilt ekologiskt tidigare. Det har kommit av sig självt efterhand, i takt med allt annat vi förändrat, berättar Lasse.

Som en del i familjens nyfunna miljömedvetenhet kommer de att försöka sig på en "bilfri månad" i juli. Och framöver kommer de att försöka välja bort bilen mer och mer.

– Det kommer att kunna funka, nu när skolan och affären blev kvar, säger Lasse, som gläds över att bo i vad han beskriver som "en otroligt livaktig by".

– Vi har gjort det här helt och hållet av lust och vilja, och vi har gjort det tillsammans med barnen. De är med på tåget, och deltar i projektet så mycket eller lite de själva vill. De får faktiskt vara med kompisar också, och de får spela tv-spel om de vill, säger Eva och skrattar.

– Men faktum är att de tycker det är väldigt kul att vara på gården och hjälpa till med olika saker.

Sammantaget har det nog inte blivit så mycket mindre jobb för familjen Hägglund, med tanke på all tid som Projekt Åkre trots allt tar i anspråk. Men det är lustfyllt arbete, och ett arbete som familjen gör tillsammans. Finns det lust finns det kraft. Ungefär så. Eller som Eva uttrycker det:

– Det blir en positiv cirkel av energi.