Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De utbildar sig för framtiden

/
  • Att lita på sina arbetskamrater är viktigt när man jobbar på hög höjd. Så här kan de se ut när eleverna tränar räddningsmanövrar från hög höjd, hos företaget C2 Vertical Safety i Uppsala
  • Henrietta Jakobsson, från Dalarna, är första tjejen som utbildar sig till vindkraftstekniker på Cfl i Söderhamn.

Det planeras för upp till 1 200 vindkraftverk i Hälsingland. På Cfl i Söderhamn utbildas arbetskraften som ska ta hand om dem.

Annons

– På 100 meters höjd blir ingenting tråkigt, säger Henriette Jakobsson, som flyttade från Dalarna för att bli vindkraftstekniker.

I vindkraftsutbildningens lektionssalar på Cfl i Söderhamn surrar det av aktivitet.

Det här läsåret studerar 19 personer för att om knappt två år försöka få ett jobb i vindkraftsbranschen.

– De som har tagit examen härifrån har haft en väldigt bra karriärutveckling. Efter sex månader har ungefär 80 procent anställning inom vindkraftsbranschen, eller inom något närliggande område, säger Stefan Wiik, som är yrkeshögskolans och vindkraftsutbildningens verksamhetschef.

Tidigare har Cfl anordnat yrkeshögskoleutbildningar inom svetsning, it och vård. Sedan tre år tillbaka ligger dock fokus på utbildning för vindkraftstekniker.

– Det här är en eftergymnasial utbildning, ungefär som vanlig högskola. Men den styrs av en egen myndighet och är praktiskt inriktad.

Det är myndigheten för yrkeshögskolan som bestämmer antagningskraven.

För att söka utbildningen krävs en gymnasial examen, främst från elprogrammet. Men det kan räcka med att ha läst Matematik B och Fysik A.

Tidigare räckte det med vilken gymnasieutbildning som helst. Nu har myndigheten skärpt kraven och kräver mer specifika kunskaper.

– Det har inneburit både negativa och positiva saker. De högra kraven har halverat antalet sökande. I gengäld är de som söker hit väldigt motiverade och ambitiösa, säger Stefan Wiik.

Stefan Wiik tycker att det är olyckligt att en del har förutfattade meningar om utbildningar på yrkeshögskolor.

– En del tror att yrkesutbildningar är något som man väljer om man inte orkar plugga. Men det är så långt ifrån sanningen man kan komma.

Enligt honom måste studenterna vara extremt motiverade och ha både läshuvud samt anlag för praktiskt arbete för att klara av yrkesutbildningen.

Bland årets elevkull finns folk från bland annat Söderhamn, Bollnäs och Gävle. Men även från Dalarna och Åland.

19-åriga Henriette Jakobsson, från Gagnef i Dalarna, är första tjejen som läser till vindkraftstekniker i Söderhamn.

– Det känns faktiskt ganska coolt, säger hon.

Henriette Jakobsson har alltid varit intresserad av teknik och på gymnasiet läste hon elprogrammet på gymnasiet. I våras tog hon studenten och det dröjde inte länge innan hon insåg att hon vill syssla med vindkraft.

När hon är klar med utbildningen hoppas hon på jobb i södra Sverige.

– Att arbeta på någon havspark utanför Göteborg är drömmen, säger Henriette Jakobsson.

Mer läsning

Annons