Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"De undrar om jag blivit vansinnig"

På 70 dagar ska Linn Lundin, 24, skida 130 mil genom den svenska fjällkedjan.

Linn Lundin, 24, är Alftatjejen som snart ger sig ut på sitt livs äventyr.

Fjälledarutbildningen vid Storumans folkhögskola i Jämtland gav henne mersmak på friluftslivet.

I ett och ett halvt år har hon och vännen Tomas Lissåker, från Gesunda utanför Mora, därför planerat deras största resa någonsin: Att skida genom den svenska fjällkedjan.

– Vissa dagar har jag tänkt "vad fan är det jag håller på med". Men nu känner jag mig jättetaggad och pepp, säger Linn Lundin, som under veckan förberett sig i föräldrahemmet utanför Alfta.

Planen är att börja den 130 mil långa resan på lördag. Starten går vid Grövelsjön, norr om Sälen och går via Hemavan upp mot målet, Treriksröset.

– Vi har inte satt upp något mål att vi måste göra det på si eller så lång tid, utan har lagt en planering som vi tror att vi kan hålla. Om allt går som det ska kommer vi inte vara ute längre än 70 dagar, säger Linn Lundin.

Med sig på resan kommer de, förutom längdskidorna, ha varsin pulka med proviant och utrustning (så som tält, gps-sändare och kläder). Pulkan rymmer mellan 300 och 400 liter packning.

– Vi har planerat ett depåstopp i Hemavan, där vi kan fylla på matförrådet.

Lejonparten av maten har hon och Tomas Lissåker torkat själv. Ett mödosamt jobb, men som i slutändan gör äventyret lättare.

– Dels tycker jag det känns bättre att veta vad jag stoppar i mig, dels går det att variera maten mera, säger Linn Lundin.

Varför gör du det här?

– Jag fick mersmak efter fjällturerna under min utbildning. Och eftersom jag har möjligheten att göra det här nu så tänker jag att det är lika bra att göra det ordentligt.

Hur har din familj och dina vänner reagerat?

– Min familj stöttar mig. Pappa är lite avundsjuk, medan mamma tar det med lite mer skräckblandad förtjusning. Sedan finns det två läger bland vännerna, några är avundsjuka och skulle vilja följa med och andra undrar om jag har blivit vansinnig.

Vad hoppas du få ut av äventyret?

– Jag hoppas att jag kommer att klara det och att jag kan känna mig nöjd med bedriften.

Om allt går enligt planen kommer Linn Lundin och Tomas Lissåker att vara framme vid Treriksröset i början av april.