Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De trollar upp fisken

I lördags anordnades första deltävlingen i trollingcupen Hälsinge Open 2009. Totalt fanns 30 båtar anmälda som alla ville testa fiskelyckan i Varpen i Bollnäs.

Lagom när båten med Team Mieko kommer in till båthamnen i Långnäs öppnar sig himlen. Den varma solen ersätts med kalla regnstänk, men det är inget som oroar fiskarna Fredrik Leek från Växbo och Thomas Bergkvist från Edsbyn.

- Det här är riktigt fiskeväder, det här är bra för gäddorna, ropar Thomas från ratten.

Vi styr ut på Varpen och bak på båten följer fyra fiskespön, alla laddade med wobblers i olika färger och storlekar för att locka en gädda att hugga.

- Första timmen åkte vi mest runt och kollade sjön. Vi har hjälp av ekolod och GPS, många säger att det är "fuskgrejer" men jag tycker det är bra, säger Fredrik och fortsätter:

- Vi förlorade säkert tio wobblers i morse genom bottennapp. Men nu vet vi vart vi ska hålla oss på sjön.

Under förmiddagen har de fått upp fyra gäddor, de flesta nappade kring tio meters djup. Alla fiskar har noga mätts och dokumenterats med en kamera för att tävlingsledningen ska se få fångsten. Därefter har alla gäddor släppts tillbaka i Varpen. Gäddan har just avslutat sin lekperiod och nu försöker fiskeparet att lista ut vart de kan nappa bäst och på vilken wobbler.

- Vi började med några skrikiga färger, sedan bytte vi ut dem mot lite gul-svarta. Men vi har även fått gädda på de rosa-vita också. Det är bara att chansa, säger Thomas.

Regnet avtar och majsolen börjar värma igen. Thomas blir tyst en lång stund och när vi nyfiket undrar vad han gör så har han fått napp. Fredrik hämtar håven och hjälper till att få gäddan ombord. Den mäter 60 centimeter och är en av de mindre för dagen, konstaterar de.

- Det bästa med trolling är gemenskapen. Innan tävlingen har vi lite pajkastning lagen emellan, men sedan när vi sitter på sjön och har 300 meter mellan båtarna känner man en fin gemenskap. Alla drar till och visar med armarna hur stora fiskar de fått, sedan när det är dags att redovisa brukar det vara tomt på fisk. Det är roligt, säger Fredrik.

Båda älskar att fiska. Oftast tar de båten till Orsjön i Vallsta, men helst åker de gärna till Nordnorge. Där lockar Saltströmmen och äkta havsfiske.

- Ja, man har blivit lite bekvämare med åren. Förr kunde man åka moped med en mörthink mellan benen för att fiska, trots att det var tio grader kallt. Nu vill jag gärna ha ganska bra väder, rätt vind och spännande fiskevatten, säger Fredrik.

Efter dagens tävling summerar Team Mieko i hop sin fångst till 216 centimeter, vilket ger dem en tiondeplats. Placerad etta blev Team Ljusne/JPM med 289 centimeter gädda. Team Pink fick en andraplats och Team Fager blev placerad trea.