Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De tre små partierna till höger

Folkpartiets landsmöte bekräftade att det skett ett dramatiskt positionsbyte i svenskt partiväsen. Steg för steg har Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna rört sig åt höger på den politiska värdeskalan.
År 2009 är det inte längre meningsfullt att tala om de tre små borgerliga partierna som mittenpartier. Nu är det rättvisande att beskriva dem som de tre små högerpartierna.

Annons

Självfallet ligger det noga genomtänkta strategiska överväganden bakom högerprofileringen. Förhoppningen är att vinna väljare som har starka borgerliga värderingar. Spekulationen är att det finns ett betydande missnöjda med att den Moderata partiledningen tycker att det är viktigare att försöka vinna marginalväljare från Socialdemokraterna än att betona den traditionella högerprofilen.

Det saknas inte internationella exempel. Framför allt torde det vara Fridemokraterna i Tyskland som stått som förebild. Men för den borgerliga alliansen som helhet kan försöken att etablera tre små högerpartier leda till problem.

För det första är det inte säkert att väljarpotentialen på högerkanten är så stor att den rymmer tre partier.

För det andra kommer de tre små partierna till höger att framstå som inbördes konkurrenter om de borgerliga väljarnas gunst. Dessutom bygger strategin på att alla tre ska försöka vinna väljare från Moderaterna. Vilket inte bidrar till att skapa ett friktionsfritt samarbetsklimat mellan allianspartierna inför nästa års valrörelse.

Redan nu kan vi se hur valuta-, skatte-, utrikes-, energi- och arbetsmarknadspolitiken är frågor som splittrar partierna i den borgerliga alliansen. Centern kritiserar exempelvis Folkpartiet för att inte gå tillräckligt långt då det gäller skattesänkningar. Folkpartiet driver en extrem särlinje i energipolitiken. Likaså bidrar inte kraven på svensk Nato-anslutning och folkomröstning om euro till att skapa harmoni i det borgerliga fyrpartisamarbetet.

Tio månader före riksdagsvalet ägnar Centern, Folkpartiet och Kristdemokraterna mera tid och kraft åt inbördes positionering och konkurrens än åt att ta tag i de problem som hotar välfärd och trygghet för hundratusentals svenska medborgare. Moderaterna får ensamma ta ansvar för att bära fram den gemensamma allianspolitiken.

Det finns tidigare mittenväljare som har svårt att acceptera högervridningen. Socialdemokraterna eller Miljöpartiet får därmed möjlighet att vinna betydelsefulla marginalväljarröster. Framför allt tyder opinionsmätningarna på att Centern har svårt att behålla sitt tidigare väljarstöd.

För den som följt opinionsutvecklingen kommer inte Centerns, Folkpartiets och Kristdemokraternas högervridning överraskande.

Det rör sig om tre små partier som närmast desperat försöker hitta nya väljare.

Därmed står det klart att idéerna mellan höger och vänster kommer att prägla nästa års valrörelse.

Sören Thunell (s)

Mer läsning

Annons