Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tog över bolaget

Mats Abrahamsson och Lennart Hämäläinen i Hudiksvall jobbade förr åt Byggbolaget. För några år sedan blev de företagets ägare. Generationsväxlingen skedde inom firman.

– När vi fick frågan om att ta över Byggbolaget funderade vi minst ett halvår, säger Mats Abrahamsson och Lennart Hämäläinen. Vi visste att vi skulle få jobba mer som egna företagare än som anställda.

Båda hade arbetat i flera år som byggnadsarbetare i Lennart Roséns företag Byggbolaget. Ägaren ville satsa mer på ett annat företag och undrade om någon anställd ville ta över Byggbolaget. Fördelen när anställda tar över ett företag är att de redan känner till verksamheten.

– Som anställda tog vi redan hand om våra egna jobb. Det underlättar också om man är känd och etablerad på orten när man tar över ett byggföretag, säger Lennart Hämäläinen.

– Vi hoppade på ett rullande tåg, säger Lennart Hämäläinen. Vi har växlat upp det ytterligare så nu går det ännu fortare. Vi var åtta i företaget när vi tog över för ett par år sedan. I höstas var vi fjorton. Men jag tycker nog att tio anställda är mest lagom. Det är vi i dag Vi har ett bra gäng.

När företagare inte längre vill vara företagare så står denne inför olika val. Ska någon i familjen ta över företaget eller kanske några av de anställda? Om det inte finns ett fungerande övertagande är det risk att företaget läggs ner eller köps upp av någon som flyttar verksamheten någon annanstans. Då försvinner värdefulla arbetstillfällen från orten.