Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tar över Rådhuskonditoriet: ”Vi förstår att det är en stor bomb”

Efter att Rådhuskonditoriet stängde i början av förra året har framtiden varit oviss. Men nu är det klart med nya arrendatorer. Sociala företaget Närjord tar över och satsar på lokalproducerat.

Nu är det klart med nya arrendatorer till Rådhuskonditoriet. Det är det sociala företaget Närjord som bildades i februari som tar över.

Läs mer: De har köpt Rådhuskondis – vill arrendera ut kaféet

– Det här känns fantastiskt. Det är flera bitar som faller på plats, och vi förstår att det är en stor bomb när vi släpper att vi tar över Rådhuskonditoriet, säger Anders Persson på Närjord.

Driften kommer att ske i den ekonomiska föreningen och i ett arbetsmarknadsprojekt med medel beviljade av Arbetsförmedlingen.

Läs mer: Mäklaren bekräftar: Nya ägarna vill öppna Rådhuskonditoriet igen

– Vi ska egentligen inte vara en konkurrent till de andra kaféerna, Vi vill vara en mötesplats och vara ett forum för närproducerat och lokala entreprenörer, det ska drivas som ett socialt företag. Det handlar om inkludering och integration, säger Anders Persson.

Kaféverksamheten tas över av Karin Öst, som har haft Finfika i Bergviks industrimuseum.

Nytt är att bakverken, till så stor del det är möjligt, kommer att bakas med råvaror som är närproducerade på ett hållbart sätt. Utbudet kommer därför också att anpassas efter säsong, i juni blir det till exempel mycket rabarber, berättar Karin Öst.

– Det ska bli spännande, och det förpliktigar. Det blir också väldigt roligt att göra något från frö till bord, säger hon.

Läs mer: Sista veckan för Rådhuskonditoriet

Och fikasugna söderhamnare kan andas ut – den genuina miljön kommer att behållas. Kontakter har förts med Galleri Mazarin om en eventuell fortsättning, men inget är klart.

– Alla vill att Rådis ska vara som det alltid varit. Vi hoppas vi kan göra det bättre, men ändå behålla allting.

– Vi tänker oss att samarbeta med många föreningar, säger Anders Persson.