Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De tackar för sig efter 23 år på Avholmsberget

Avholmsbergets restaurang firade 50 år i år. Men för några veckor sedan kom beskedet att Marie och Ove Östberg inte kommer att fortsätta driva verksamheten nästa år.
– Det kommer att kännas konstigt, säger Marie Östberg.

Det var Ove Östbergs föräldrar, Karl-Erik och Lilly Östberg, som drog i gång servering på Avholmsberget 1965. Idén om servering på Avholmsberget kom från tjänstemän på kommunen som såg till att stugan byggdes. Ove Östbergs föräldrar fick frågan om de ville arrendera fastigheten och 1965 öppnade de upp restaurangen.

I början av 70-talet byggdes stugan ut i en vinkel och man drog in vatten och avlopp. Innan dess hade man kånkat allt vatten i dunkar. Det var även nu det började komma busslaster med besökare och det kom önskemål om att kunna äta lunch på berget. Karl-Erik Östberg fortsatte driva restaurangen till 1989 tillsammans med sin nya fru Fanny Östberg.

– Pappa fick vacklade hälsa så jag sa upp mig från min fasta tjänst och tog över verksamheten, berättar Ove Östberg.

1990 fick Ove Östberg köpa loss fastigheten av kommunen och han drog i gång byggnationen av en ny köksavdelning, förråd och personalutrymmen. Två år senare sa även Oves fru, Marie Östberg upp sig från sin fasta tjänst för att arbeta i familjens företag.

– Det var spännande. Något nytt och utvecklande, berättar Marie Östberg.

I somras gjorde de sin 23:e sommar på Avholmsberget. De har varit lediga en enda midsommarafton under de åren.

– Det är en livsstil. Det kommer att bli en omställning nu, säger Marie Östberg.

Egentligen har de funderat under flera år om de ska avveckla sin verksamhet. Men i somras när Ove Östberg fick veta att han hade prostatacancer behövde de inte fundera längre.

– Då kände jag att nu får det vara nog, säger Ove Östberg som mår bra efter operationen.

Läs mer: Nu stänger de restaurangen på Avholmsberget.

Fastigheten har varit till salu under flera år men än är inget klart vad som ska hända med fastigheten och verksamheten.

– Vi hoppas att någon vill hyra fastigheten eller köpa den, säger Marie Östberg.

Avholmsberget är ett av Hälsinglands starkaste turistmål och Marie Östberg berättar att bussbolag ringer redan nu och vill boka in sig till nästa sommar. Under tiden vi tar bilder utanför restaurangen är det flera som kommer dit för att kolla på utsikten.

Läs mer: Avholmsberget utsett till Sveriges näst vackraste plats.

– I början marknadsförde vi oss mycket. På vintern skrev vi brev till olika PRO-grupper och bussbolag. Nu har vi många besökare som återkommer varje år, berättar Marie Östberg.

Det är även många i bygden som har arbetat på restaurangen. Marie och Ove Östberg har haft sju anställda på heltid och extra personal vid olika tillfällen.

– Vi vill verkligen passa på att tacka all personal. Vi har haft så kul. Vi räknade ut att det är över 100 stycken som har arbetat här minst en säsong, berättar Marie Östberg.

Paret kommer att fortsätta driva Fönebo camping som de tog över 2001. Nästa påsk blir den första på 23 år som paret inte ska öppna serveringen för säsongen.

– Jag har sagt till Ove; vad ska vi göra i påsk nu då? Det kommer bli lite konstigt, säger Marie.

– Jag har ältat det här så länge mentalt, det blir bra. Nu ska vi vara lediga, säger Ove Östberg.