Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De stickar kuvöser till Tanzania

För tidigt födda barn i Tanzania var i behov av små tröjor i ull för att hålla kroppsvärmen. Efterlysningen nådde handarbetande damer i Arbrå och Järvsö som genast satte i gång att sticka.

Annons

Sex stickande damer sitter i en stuga i Arbrå. Fingrarna far med garnet medan samtalen om åtgången av nystan och mängden maskor rullar på.

Engagemanget för små prematurbebisar på andra sidan jorden växte lika kvickt som en enfärgad halsduk torde göra i händerna på dessa damer.

– Jag såg det här på Facebook, genom en vän som är vän med en sjuksköterska i Norge. Två norska sjuksköterskor åker till ett sjukhus i Tanzania, där det inte finns kuvöser till de för tidigt födda barnen, säger Anna-Greta Pettersson.

Organisationen Strikk for livet grundades i samband med att Rebekka Sørfjord och en kollega vintern 2013 skulle arbeta som volontärer på Haydom Lutherska sjukhus i norra Tanzania. De blev ombedda att ta med speciella plagg som kallas kuvöströjor – ett substitut till riktiga kuvöser – och bad omgivningen om hjälp via Facebook.

– Det gick rakt in i hjärtat! säger Anna-Greta Pettersson och talar för hela den samlade stickstyrkan.

Inga Tjerneld och Sigrid Westlin bor också i Arbrå. Och så är det Järvsöborna Anna Karlsson, som Anna-Greta känt i över 40 år, och Kristina Olsson, och Kristinas mångåriga väninna Inger Velander på besök från Sundsvall.

– Jag var här i början av december och då satt Kristina och stickade till det här, så då satte jag också i gång.

– Och jag engagerade ett tiotal andra i Ljusdal och Järvsö. Sånt här går från mun till mun, säger Kristina Olsson.

Enligt instruktionerna på Strikk for livet skaffade de ullgarn som kan tvättas i maskin och började göra små kuvöströjor, strumpor och mössor.

– Tröjorna är så lätta att sticka, man behöver inte öka maskor eller någonting, säger Inga Tjerneld.

I mitten av januari skickade de en kartong till Norge med cirka 120 plagg som sedan följer med de två sjuksköterskorna på nästa resa till Tanzania i april.

Plagg behövs till flera sjukhus i landet så när Anna-Greta Pettersson mejlade Rebekka Sørfjord och frågade om de skulle fortsätta jobba blev responsen: Sticka på ni!

Flera av dem har berättat om det behjärtansvärda arbetet när de beställt garn och fått det fraktfritt – inför nästa transport hoppas damerna att ordna sponsring för frakten till Norge också.

– Jag blir så rörd ja, säger Anna-Greta när hon tar fram Facebooksidan och en bild på de nyfödda, inlindade i stickade kläder, visas på datorskärmen.

– Jag har sett de små fina bebisarna framför mig. Jag hade gärna åkt dit själv, säger Anna Karlsson.

Plötsligt väcks en idé runt bordet:

– Ska vi åka dit! Tänk va roligt det vore, att åka dit och titta.

Kanske kommer det en vädjan från ett gäng stickande damer i Hälsingland om bidrag till en Tanzania-resa.