Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De slår ett slag för hjärtat

Kvinnohjärtat står i centrum när Ljusdals Kvinnor i Förening, 1,6 miljonerklubben och Slottegymnasiets hantverksprogram textil och design för sjätte året i rad arrangerar Woman in Red i samband med internationella kvinnodagen.

På lördag är det återigen dags för Woman in Red, en dag med föreläsningar, underhållning och modevisning för att uppmärksamma kvinnohjärtat i Slottegymnasiets aula.

– Den vanligaste dödsorsaken bland unga kvinnor är hjärtproblem i kombination med graviditet. Det är en av frågorna vi vill belysa, säger Lisa Månsson Rydén på 1,6 miljonerklubben, som arbetar för att sprida information om allt som rör kvinnans situation i samhället.

Redan 1993 hölls de första evenemangen för att uppmärksamma internationella kvinnodagen i Ljusdal. Karin Granér var med och organiserade då.

– Vi var några kvinnor i Ljusdals Kvinnor i Förening som ordnade ett fackeltåg i protest mot kriget i Jugoslavien och våldtäkter mot kvinnor där. Dessutom skickade vi kort till presidenterna i Kroatien, Serbien och Bosnien. Sedan fortsatte vi att ordna evenemang även de följande åren, med föredrag och underhållning. Det är inte många städer som firar internationella kvinnodagen, men här i Ljusdal har vi gjort det i många år, säger hon.

För sex år sedan ville föreningen förnya firandet och försöka nå ut till en yngre publik. Man kontaktade då 1,6 miljonerklubben som anordnar Woman in Red runt om i landet, och började ett samarbete. Sedan dess har Woman in Red hållits i Ljusdal varje år.

– Vi har bara fått positiva reaktioner. Många besökare återkommer varje år för att de vet att det är ett bra evenemang. Vi vill också få hit en yngre publik. Det är inte bara när man är över 50 år som hjärtsjukdomar blir aktuella, utan det handlar om ens livsstil hela livet. Män är också välkomna, säger Christina Ljungström som är ansvarig för hantverksprogrammet textil och design på Slottegymnasiet.

– Vi vill göra det till en rolig eftermiddag. Vi har lagt det på en tid som gör att man kan komma dit efter att affärerna har stängt, och efteråt hinner man hem för att äta middag och se på Melodifestivalen, säger Siw Steen som ansvarar för evenemanget.

Alla intäkter från dagen går till forskning kring kvinnohjärtat genom stiftelsen Kvinnor & Hälsa.

– Sjukvården är i dag anpassad efter männens hjärta, men det är viktigt att också forska kring hur kvinnohjärtat fungerar, säger Lisa Månsson Rydén.