Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De skjutna vargarna i Blybergsreviret har obducerats – inga tecken på inavel

Det finns inga tecken på hög inavelsgrad bland de sex vargar som sköts inom reviret Blyberget. Det visar den obduktion som nu är gjord på vargarna.

Se klippet: Telefonintervju med rovdjurssamordnare Tomas Meijer, som berättar om obduktionen av de sex skjutna vargarna från Blybergetreviret.

Se även, Här hamnar de dödade vargarna: "Det vi får hit är det som hittas" (Varning för starka bilder).

Här kan du se hela serien, "Vargen och åsikterna som delar landsbygden".

– De här vargarna var friska och fina innan de dog. Vi fann inga patologiska (sjukliga/onormala) förändringar på dem. Det är sällan vi ser det. De allra flesta vargar vi obducerar är friska, säger rovdjurssamordnare Tomas Meijer vid Statens veterinärmedicinska anstalt.

Obduktionen har bland annat innefattat en grov åldersbestämning och just undersökt patologiska förändringar. En mer exakt åldersbestämning kommer att göras vid en närmare undersökning av djurens tänder.

Mellan den 3 och 7 januari sköts sex vargar i reviret inom Bollnäs kommuns gränser. Det var en vuxen hona (alfatiken) på 23 kilo, en vuxen hane på 43 kilo, en vuxen hane på 35 kilo, en årsunge (född under 2016) hane på 32 kilo, en vuxen hona på 34 kilo och en årsunge hona på 29 kilo.

Läs mer: Nu inleds vargjakten i Blybergsreviret

De flesta vargarna fälldes söder eller sydost om Annefors. En hane fälldes vid Stugubacken.

– Det som var ovanligt var att alfatiken var så pass liten. Hon har fött valpar flera gånger. Hon vägde 23 kilo. Det vanliga är mellan 33 och 40 kilo, men man har variationer i populationen. Den här tiken hade gott hull, var vid god vigör och var inte utmärglad, säger Tomas Meijer.

Läs mer: Obduktion visar: Alfatiken sköts under vargjakten

Det har talats om en hona som har ett extremt underbett. Men det har Tomas Meijer inte sett på någon av honorna han har obducerat. Inte heller att någon av hanarna skulle ha onormalt små pungkulor.

Vidare kommer DNA-prover att skickas till Vildskadecenter på Grimsö för att bestämma vargarnas ursprung.

Det var Länsstyrelsen som den 29 september beslutade om licensjakt på högst sex vargar inom reviret Blyberget.

Syftet med att just utlysa vargjakt där var bland annat att underlätta för tamdjurshållning och förbättra möjligheten för samexistens mellan rovdjur och människor.

Länsstyrelsen konstaterade att det finns en historik av skador och obehag på grund av varg som inte minst av socioekonomiska skäl var angelägna att lösa.

Dessa skäl har sedan kommit att kritiseras.

I reviret Blyberget fanns heller inga genetiskt värdefulla vargar, enligt Viltskadecenters rapport från inventeringen 2015/2016.

Läs mer: Vinterns vargjakt fick ja i domstol