Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De själviska vaccinvägrarna

Det vore önskvärt om vi kunde lära även av den medicinska historien.

Annons

Och inte hänfalla åt hemmasnickrade teorier och skrämselpropaganda på nätet.

För ser vi inte upp så har vi snart tillbaka mässling, difteri, polio, stelkramp och kikhosta – sjukdomar som med vaccinets hjälp mycket framgångsrikt näst intill utrotats i Sverige.

Mässling är fortfarande en svår sjukdom. Trots modern sjukvård dör en av fyra tusen som insjuknar i mässling, och en av tusen drabbas av svår hjärninflammation med risk för kvarstående hjärnskador.

Smittskyddsläkare höjer varningsflagg.

En ung kvinna har insjuknat i mässling i Göteborg rapporterar olika medier om. Fallet är det första i Sverige som kopplas till det stora utbrott som pågår i Europa och nu varnas allmänheten eftersom mässlingen är en av de mest smittsamma sjukdomar som finns. Det är en luftburen smitta så det räcker att passera ett rum eller en vänthall för att bli smittad.

2013 skördade mässlingen fler barnliv än trafikolyckor eller aids. I ett globalt perspektiv.

Nu finns ingen större risk att vi skulle få ett stort utbrott här hemma. Än så länge vaccinerar de flesta sina barn. Men...

Under flera år har en oroande diskussion förts, där vaccineringen ifrågasätts. Paradoxen ligger i att vaccineringen varit så framgångsrik att kunskapen om sjukdomarna försvunnit, varför vi i stället räds vaccinets eventuella biverkningar, så till den grad att de tidigare utrotade sjukdomarna kommer smygandes tillbaka.

Rädslan accentueras av enstaka läkare, som vantolkat och misstolkat vetenskapliga resultat om vaccination.

Tyskland är just nu drabbat av det värsta utbrottet av mässling på 14 år, med över 250 rapporterade smittade och ett dödsfall: en liten pojke på 1,5 år.

I en jämförelse med till exempel Ebola-epidemin är omfattningen av utbrottet ringa. Men i ett i-lands – u-landsperspektiv ter sig nyheten om mässlingsutbrotten smått bisarr. Som att återskapa livsfarliga problem för att vi har en sjukligt misstänksam inställning till myndighetsutövning – i det här fallet en mycket framgångsrik barnsjukvård. I stället för att lita till beprövade metoder och grundlig medicinsk vetenskap och forskning.

Vaccination är inget man gör för sin egen eller sin familjs skull. Det är en samhällsinsats för att stoppa spridning av allvarliga sjukdomar och kollektivt höja folkhälsan. Det finns en anledning till att vi har världens lägsta barnadödlighet.

Eller som "Hannah" skriver på en blogg: Att välja bort vaccination är ett bortskämt och egoistiskt i-landsprivilegium.

Annons