Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De satte polisen på spåren

Emma Sundström gick på magkänslan, och hjälpte polisen att gripa de som stal från åldringar.

Något kändes mysko med personerna som störtade ut från kvarteret Stallet i Hudiksvall, och på ren magkänsla noterade Emma Sundström bilens registreringsnummer. Hennes telefonsamtal satte polisen på rätt spår, och några timmar senare greps de personer som misstänks ha stulit från åldringar nära Sundsvall.

Det var vid middagstid på lördagen som Emma Sundström och hennes familj åkte till Stallet för att ta med mormor på en biltur.

– Eftersom mamma åker rullstol måste vi ställa oss mellan ingångarna, och innan vi åkte in på Brunnsgatan från Trädgårdsgatan var det en bil som körde in framför oss så att vi fick vänta, berättar Emma Sundströms mamma Carina Kring.

Lite irriterade över manövern noterade familjen registreringsskylten och bilens övriga framfart, medan Carina Kring gick in för att hämta sin mor. Innanför dörren mötte hon några personer på väg ut, och inne vid hissen stod en äldre man.

– Han var så uppklädd och fin, och jag började prata med honom. Han var verkligen chockad, och sade att de hade tagit plånboken. Sen blev jag rädd för att de kanske hade varit in på flera ställen, och kanske inne hos mamma. Men de hade bara tagit pengar från farbrorn vid hissen, säger Carina Kring.

Utanför huset hade den övriga familjen sett personerna komma ut, och de noterade att de satte sig i den bil som nyss hade girat framför deras egen bil. I väntan på mor och mormor gav sig familjen av för att tanka. Då kom samtalet från Carina Kring, som berättade om händelsen vid hissen. I samma veva mötte resten av familjen samma bil igen, nu på Stationsgatan och i riktning ut från stan.

– När mamma berättade vad som hade hänt, ringde jag direkt till polisen, och sen visste vi inget mer förrän vi läste på Hela Hälsingland att de hade gripit de misstänkta. Nu tycker jag att det som hände var lite läskigt, men så tänkte jag inte just då. Då var jag bara förbannad över att de hade gett sig på farbrorn, säger Emma Sundström.

Efter den omtumlande händelsen tog familjen en biltur runt Dellensjöarna, tillsammans med mormor. Och sen har de följt händelseutvecklingen, och har också kunnat läsa om stölden i Gävle samma dag.

– Man blir ju lite rädd när man är med om sådana här saker, men jag tycker att det är viktigt att man talar om vad man ser, och ringer till polisen när man ser något som verkar misstänkt. Polisen har varit här och skrivit ned vår berättelse. Man ska hellre ringa polisen en gång för mycket, och jag är glad att vi kunde hjälpa till. Det är verkligen lågt att ge sig på gamla människor på det här sättet, säger Carina Kring.