Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De sa ja till varandra på midsommar- aftonen

I fredags var det midsommarafton, men det var också Kristoffer Frank och Klaus Hoffmans stora dag. I Bjuråkers kyrka sade de ja till varandra. Och blev samtidigt historiska.

Kristoffer Frank står utanför Bjuråkers kyrka, dagen till ära klädd i traditionell Bjuråkerdräkt. Han tittar på klockan. Snart, snart är det dags att gå in.

– Nu börjar det kännas, säger han och ler.

Hans mamma är från Bjuråker och bor fortfarande där och det var aldrig någon tvekan om att det var just här, i Bjuråkers kyrka, de ville gifte sig.

– Det är skönt att få göra det här i Bjuråker. Det blir mitt första band till Bjuråker. Och så är det en helt underbar präst, säger Klaus Hoffman.

Glada ser de ut, och förväntansfulla. De har varit ett par i tre år och när äktenskapslagen ändrades blev det möjligt för dem att gifta sig i kyrkan. Och dessutom på midsommarafton.

– Det är den ljusaste tiden på året, en underbar tidpunkt, säger de.

Klockan är strax fyra. Det är dags.

Prästen Lena Funge sköter vigselceremonin. Paret säger ja till varandra, utväxlar ett varmt leende och sedan sina ringar. Nu är Klaus och Kristoffer Frank äkta makar. Lena Funge talar om midsommaraftonen, en kärlekens högtid, och att det är alltid roligt att se två människor som vågar tro på kärleken. Och att det inte bara är roligt för dem som gifter sig, utan att det är kul även för släkt och vänner att se någon som står en nära finna sin lycka.

Sedan får de vigselbeviset och som äkta makar lämnar de kyrkan. Utanför kyrkan tar de leende emot alla gratulationer.

– Jag har försökt hålla tårarna borta in i det längsta, ler Klaus och tillägger, det känns jättebra, nu känns det som det ska kännas.

Vad har den ändrade lagstiftningen betytt för er?

– Det betyder oerhört mycket, framför allt för oss själva, men även för släkt och vänner att få se oss här i kyrkan, säger de.

– Och så blir man lite historik i och med att det aldrig har hänt förut att ett homosexuellt par har gift sig i Bjuråkers kyrka, tillägger Klaus, som numera heter Frank i efternamn.