Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

De rödgröna är överens om färdriktningen

I måndags redovisade de rödgröna partierna sin politik för arbete, rättvisa och utveckling. Därmed får väljarna klara besked om hur oppositionen vill lyfta Sverige ur krisen.

Annons

Viktigast är att Miljöpartiet, Socialdemokraterna och Vänsterpartiet är ense om att bekämpa den otäckt stora och växande arbetslösheten. De vill att verksamheterna i skolan, sjukvården och omsorgen skall utvecklas i stället för att avvecklas. Därför får kommunerna och landstingen besked att en rödgrön regering kommer att genomföra en långsiktig satsning på den gemensamma välfärden.

Det säger sig självt att det är något fel på en regeringspolitik som accepterar att det blir 60 000 färre anställda i kommuner och landsting därför att det är kris i industrisysselsättningen.

Sedan de borgerliga partierna erövrade regeringsmakten har antalet svenskar som tvingas leva i utanförskap ökat med 70 000 personer.

Runt om i vårt land möter vi förtvivlade människor som drabbats hårt av regeringen Reinfeldts politik. De borgerliga riksdagsledamöter som röstat igenom att försämrad a-kassa och sjukförsäkring ska betala skattesänkningar för personer med miljoninkomster bär på ett tungt ansvar.

Men från Fredrik Reinfeldt, Maud Olofsson, Jan Björklund och Göran Hägglund kommer inte ett ord av medkänsla med alla de tiotusentals människor som förtvivlat upplever hur deras ekonomi slås i spillror. Därför är det välgörande att de rödgröna partierna ger besked att de ska gå till val på löftet att genomföra en rejäl förbättring av a-kasseförsäkringen.

Det är djupt orättvist att de som har det bäst fått mer än hälften av de skattesänkningar som regeringen lånar till samtidigt som pensionärer, arbetslösa och sjuka tvingas betala straffskatt. Här ger socialdemokraterna ett klart besked. De pengar som regeringen nästa år tänker använda för att räkna upp jobbskatteavdraget ska i stället komma pensionärerna till godo.

För de borgerliga partierna är det ideologi att beskatta pensionärer, sjuka och arbetslösa hårdare än den som har förvärvsarbete. Socialdemokraterna har en helt annan syn på skattepolitiken. Nämligen att alla ska betala rättvis skatt efter sina inkomster. Inför valet får därför landets pensionärer ett klart och entydigt löfte. Socialdemokraterna kommer inte att ge sig förrän lön och pension beskattas lika.

Personligen förstår jag inte att Maud Olofsson och Göran Hägglund svikit pensionärerna och kapitulerat för Moderaternas och Folkpartiets skattepolitik. Jag tror att den orättvisa straffbeskattningen av pensionerna kommer att bli en stor belastning för Centern och Kristdemokraterna i nästa års valrörelse.

Ett återkommande borgerligt argument mot de oppositionspartierna är att de ännu inte skrivit ihop sig på alla punkter. Detta kan de rödgröna ta med ro. Det viktiga är att de är ense om färdriktningen.

Nästa år gäller det att redovisa en gemensam politik inför valet. Då får väljarna också möjlighet att syna de borgerliga partiernas kort.

Ännu vet ingen vilken politik de tänker föra om de lyckas sitta kvar vid makten.

Sören Thunell

Fd chefredaktör (s) Kolsva