Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De röda högt uppe i det blå?

/

Någon politisk undrade för en tid sedan om inte det röda Vänsterpartiet befinner sig högt uppe i det blå.

Och att partiet därför inte har något inflytande.

Annons

Nu är det dessvärre så att Socialdemokraterna med Mona Sahlin i spetsen, har givit Vänsterpartiet, med den gamle kommunisten Lars Ohly, ett oförtjänt stort inflytande på politiken.

Trots att de politiskt på många sätt befinner sig högt uppe i det blå.

Däremot kan man nog konstatera att Vänsterpartiet i Hälsingekommunerna i stort sett saknar inflytande med undantag för Hudiksvall.

Efter sommaren har de rödgröna partierna tappat sympatier i opinionsunderökning efter opinionsunderökning. Det som bara för ett halvår sedan såg ut som en säker rödgrön seger har nu vägt över till den borgerliga alliansens fördel.

En svängning som nog snarare beror på ledarskapet och förtroende snarare än på enskildheter i de politiska förslagen.

Och de rödgröna är inga vinnare i förtroendebranschen med undantag för Miljöpartiets Maria Wetterstrand.

Men under de senaste mätningarna har även Miljöpartiet gått tillbaka. Kan det vara så att allt fler väljare inser att en röst på Miljöpartiet eller på Socialdemokraterna också är en röst på Lars Ohly och Vänsterpartiet?

Kan det vara så att allt fler dessutom tvivlar på att Mona Sahlin kan hålla ihop en regering som statsminister när hon sätts under press av Vänsterpartiet?

Exempelvis sade Mona Sahlin så här om trupper i Afghanistan så sent som den 2 augusti: "Militär närvaro kommer att behövas för lång tid framöver – och bland dem svensk trupp."

Men förra veckan presenterade de rödgröna sin överenskommelse om att påbörja tillbakadragandet av den svenska insatsen i Afghanistan redan år 2011. Och Lars Ohly var mycket nöjd.

Trots överenskommelser om skatter, pensioner, betyg och mycket annat fortsätter Ohly att driva sin egen politik. Skatteöverenskommelsen gäller bara till 2012 sedan vill han ha skattehöjningar. Dagens pensionssystem tycker han är orimligt och bör rivas upp. Och idealet med den betygsfria skolan står kvar. Den rödgröna uppgörelsen med betyg från sjuan betraktar han enbart som "ett offer".

Att han dessutom är trogen sina gamla kommunistiska ideal stärker knappast hans – och de rödgrönas – trovärdighet.

"Jag kommer att sluta kalla mig kommunist, men jag är trogen mina ideal", sade han när han gjorde så kallad avbön för ett par år sedan. Och vad kommunismens ideal har ställt till med i forna Sovjetunionen och på andra platser i världen är fasansfullt.

Ända tills Mona Sahlin tog över rodret har socialdemokratin alltid betraktat det som en trovärdighetsfråga att inte ta med Vänsterpartiet i båten. Att sossarna däremot alltid räknat med Vänsterpartiets passiva och trogna stöd är en annan sak.

Men efter diverse obegripliga politiska piruetter tvingades Mona Sahlin att ta med Vänsterpartiet i ett rödgrönt samarbete inför detta val. Och ta in Vänsterpartiet i regeringen om de rödgröna vinner valet.

Och till skillnad mot den nuvarande lokala politiken i Hälsingland (med undantag för Hudiksvall) kan man vara säker på att Vänsterpartiet kommer att kräva och få inflytande. Efter valet förlorar förhoppningsvis Vänsterpartiet sitt inflytande också i Hudiksvall.

Frågan är hur tuff Mona Sahlin kommer att vara om hon sätts under press och vill hålla ihop de rödgröna till varje pris.

Det som hänt hittills ger anledning till oro.

Säkrast att se till att hon och de rödgröna inte vinner valet.

Mer läsning

Annons