Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De röda föreslog, de blå genomför

Annons

Datalagring är regeringens nästa påhitt. Prata med vänner och bekanta om det här. De kommer inte att tro dig, men sedan när de läser om det i tidningarna runt mitten på maj så kommer de att förstå att du hade rätt. Så verklighetsfrämmande är det.

Datalagringen handlar om att staten ska föra en loggbok över alla du pratat med. Vem, när, hur länge, över vilken sorts kommunikation, och varifrån.

Det där är ganska svårt att ta in, så föreställ dig att du inte kunde skicka ett pappersbrev genom att lägga det på en postlåda, utan var tvungen att gå till posten och legitimera dig för postmästaren, som sedan förde in brevet i en stor loggbok som staten fick titta i.

Så blir det. Fast med telefon, SMS och mail. Ja, mail. Varje e-mail ska registreras.

Minnesgoda debattörer minns FRA-debatten, att det var precis det här vi varnade för när FRA fick tillgång till det. Då handlade det om att syftet var för att staten skulle spionera på utlandet. Med datalagring, så är det uttalade syftet att använda informationen mot dig, mot medborgarna.

Det är nu inte innehållet som registreras, utan “bara” data om kommunikationen som sådan - men det är tillräckligt för att bygga sociogram, alltså kartlägga människors nätverk på ett otroligt integritetskränkande sätt.

Men det kommer mer. Noterade du den där lilla detaljen “varifrån” i listan ovan? Att staten tvingar mobiloperatörerna att lagra position för mobiltelefoner när samtal inleds och slutar? Insåg du vad konsekvensen av det blir?

Staten gör om våra mobiltelefoner till statliga spårsändare.

Läs den meningen igen. Staten kommer att lagra hur vi rör oss genom våra dagliga liv med hjälp av vår egen mobiltelefon. Visserligen är det mobiloperatörerna som formellt lagrar informationen, men det är staten som kräver det, och staten som vill ha informationen.

Det här kommer från ett EU-direktiv som Thomas Bodström (S) drev igenom i EU under Göran Perssons regering. Det skulle aldrig någonsin gått igenom svenska riksdagen, så Bodström kastade bumerangen runt om Bryssel, och nu säger politikerna här “vi måste, för EU har bestämt” och skrapar med foten i marken lite maktlöst.

I helvete heller att vi måste. Regeringen är fega ynkryggar som hellre är bästa eleven i EU-klassen än att stå upp för sina egna medborgares mest grundläggande rättigheter.

Det är bara att säga “nej” till EU i det här fallet. Fetvägra. Men det vill inte regeringen.

I stället tänker man gå längre än direktivet kräver och lagra mer information. Då är det svårt att försöka hålla sken av att man tycker det är en dålig idé att kränka medborgarna så här. Det går inte heller att skylla på Alliansen i det här läget - direktivet kom från den förra regeringen. Framlagt av de röda, genomförs av de blå.

Det är Miljöpartiet som har slogans som: Frihet får man inte, den tar man!

Olov Östlund (mp)

Trönödal

 

Mer läsning

Annons